Memorandumul initiat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor vizeaza o evaluare ampla a criteriilor care stau la baza salarizarii in sistemul public, in vederea imbunatatirii cadrului legislativ (Legea-cadru nr.153/2017).
“In acest proces sunt implicate toate ministerele de linie, de la care sunt asteptate propuneri si observatii privind salarizarea in domeniul de competenta, in vederea reasezarii politicilor salariale”, informeaza Ministerul Muncii printr-un comunicat oficial.
Potrivit aceleiasi surse, scopul elaborarii noului cadru normativ nu este diminuarea drepturilor salariale ale personalului bugetar, inclusiv pentru personalul din sanatate, ci reasezarea acestora ca urmare a discrepantelor salariale existente in prezent.
” Evaluarea sistemului public de
salarizare pe care o realizam la Ministerul Muncii nu a luat nicio secunda in calcul scaderea salariilor personalului din sistemul de sanatate. Intentia noastra este de a aduce echitate pentru cei care au ramas cu salarii mici din iresponsabilitatea PSD-ului, lasand brancardierii, infirmierii, tot personalul TESA pe salarii de baza foarte mici si fara sporurile pe care le au ceilalti angajati din acelasi domeniu de activitate.
Este iresponsabila tentativa anumitor politicieni de a manipula personalul – cheie din sanatate cu false stiri precum cea despre scaderea salariilor. Personalul medical, cel din ATI mai ales, are o responsabilitate uriasa in vreme de pandemie. Orice manipulare facuta cu scopul de a-l demotiva, venita din partea unor politicieni care nu au facut altceva decat sa distruga si nu sa construiasca, este calificabila drept un act criminal”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Masurile concrete de reasezare a politicilor salariale in sectorul bugetar vor fi stabilite pe baza propunerilor si observatiilor primite de la ministere si dupa analizarea acestora, inclusiv cu confederatiile sindicale reprezentative si structurile asociative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<