Se pare ca romanii ar putea beneficia in curand de plafonarea contributiilor la sanatate, in contextul in care ministrul demis al Finantelor, Dan Vilceanu, este de parere ca aceste datorii catre stat ar trebui regandite.
In cadrul unei emisiuni de la
Profit.ro, Vilceanu a declarat ca:
„Trebuie sa privim cu atentie si modul in care sunt percepute contributiile, pentru ca in toata aceasta discutie cu eliminarea exceptiilor si reducerea contributiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contributiile la sanatate functioneaza ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul in care ai nevoie de spital, de serviciile de sanatate. Este incorect ca cineva care castiga un salariu mare sa plateasca 10% din acel salariu, iar cel care castiga un salariu mic sa plateasca o contributie mult mai mica, ei beneficiind practic de aceleasi servicii atunci cand ajung la spital. Atunci, ar trebui sa gandim un plafon pana la care sa percepem contributia de sanatate, pentru ca ea nu functioneaza ca acea contributie la pensii, cand tu acumulezi, contribui si vei primi inapoi, atunci cand ajung la pensie, o suma de bani”.
Iar Vilceanu nu s-a oprit aici, declarand ca discriminarile cauzate de scutirile de impozit nu ar trebui sa mai existe in piata muncii din Romania. Evident ca face referire la scutirile de care beneficiaza cei din IT si constructii:
"Exista un principiu pe care noi ne-am dorit sa il vedem si in Romania – taxe mai mici pentru toata lumea, dar care sa fie platite de toata lumea. In momentul de fata exista o problema generata de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contributiilor si toate celelalte sectoare, care platesc impozite si contributii. Ma refer la salariati”, a mai adaugat Vilceanu.
Ramane de vazut ce se va petrece in domeniile mentionate, avand in vedere ca nu exista nimic oficial pana in acest moment.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<