Depunerea demisiilor in masa a creat un fenomen fara precedent pe piata muncii din Statele Unite ale Americii, dar efectul a putut fi remarcat si in Europa. Ce se petrece, mai exact? Un numar covarsitor de angajati americani si-au depus demisiile in luna august 2021 si nu numai, ca o metoda de a protesta fata de conditiile de munca disponibile in acest moment.
Cele mai multe demisii in masa au avut loc in domenii precum Horeca si comertul cu amanuntul. Si nici nu este de mirare, in contextul in care in aceste industrii exista cele mai slabe oferte salariale.
De asemenea, salariatii americani sunt revoltati din pricina faptului ca asigurarile de sanatate sunt, practic, inexistente. Iar pentru a avea parte de servicii medicale trebuie sa scoata bani din buzunar, majoritatea companiilor nefiind dispuse sa le ofere o asigurare medicala decenta.
Demisii in masa sau Big Quit
Evident ca acest Big Quit (Marea Renuntare) duce la grave repercursiuni la nivel economic si global, iar industria este afectata de aceasta criza fara precedent a lipsei de personal. Din august si pana acum, angajatorii americani au incercat sa ofere condiitii mai bune de munca in domeniile precizate. Dar fara succes, avand in vedere ca multi salariati prefera sa gaseasca alte metode de a castiga bani. Nici macar cresterile salariale nu i-au motivat pe angajatii din Horeca sau comert sa revina la locurile de munca.
Avand in vedere ca telemunca a schimbat regulile din piata muncii, tot mai multi salariati au prins curaj si demisioneaza din functie. Sunt constienti ca pot lucra de oriunde, asa ca frica de a nu gasi un loc de munca s-a diminuat considerabil. De asemenea, in America, dar si in Romania numarul locurilor de munca este in crestere.
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Asa ca salariatii nemultumiti opteaza sa-si schimbe mai des locurile de munca chiar si in aceasta perioada de criza generata de Coronavirus.
De asemenea, unii americani primesc un ajutor de stat in perioada pandemiei, ceea ce a condus la o temere mai scazuta atunci cand vine vorba despre pierderea locului de munca.
Situatie fara precedent pe piata muncii
Cotidianul „Washington Post" a notat ca, desi ajutoarele de stat au fost oprite in anumite situatii, americanii tot au demisionat, asa ca guvernul nu stie cum sa stopeze aceasta situatie fara precedent pe piata muncii.
Se preconizeaza ca nu mai putin de 4 milioane de americani au demisionat in august 2021, conform Departamentului de Munca din SUA. Ramane de vazut unde se va ajunge si cat de mult se va adanci criza de personal.
Peste 3% din toti angajatii din sectorul privat si-au parasit locul de munca, mai mult decat recordul anterior, din ianuarie 2001 (2,8%), anunta presa americana. „Big Quit” sau „Great Resignation” afecteaza in special angajatorii din Horeca si servicii, iar de la inceputul primaverii si pana in prezent nu mai putin de 20 de milioane de americani au demisionat.
Majoritatea sunt femei, au peste 35 de ani si vor sa aiba conditii de munca mai bune. Si nici nu este de mirare, avand in vedere presiunile teribile la care au fost supusi acesti angajati de la inceputul crizei Covid-19 si pana in prezent.
Papa Francisc vine in ajutorul angajatorilor de pretutindeni si ii sfatuieste pe acestia sa nu mai puna presiuni pe salariati, care muncesc prea mult pentru salarii mici si beneficii putine. O alta propunere a suvenarului pontif este un salariu universal si mai putine zile de munca "astfel incat oamenii sa aiba acces la o viata mai buna, din toate punctele de vedere".