Ca romanii se confrunta cu saracia este un fapt cert, iar statisticile arata ca si cei care lucreaza duc o viata grea.
In acest context, un comunicat de presa al Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa" arata ca unul din cinci romani se confrunta cu saracia, din cauza venitului insuficient, in pofida faptului ca lucreaza cu norma intreaga. Iar asta nu este tot, acesti oameni se afla in situatia mai sus mentionata de multi timp, minim trei ani, mai dezvaluie documentul.
"Statisticile UE confirma o realitate ingrijoratoare. Avem de departe cei mai multi lucratori saraci, dublu fata de media europeana. Practic, in prezent, unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, cu toate ca lucreaza cu norma intreaga, si o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani. Atata vreme cat nedreptatea si exploatarea sunt integrate in sistemul economic, social si cultural, saracia va devasta in continuare o proportie covarsitoare din populatie, fiind in acelasi timp o frana in dezvoltare", se mai mentioneaza in comunicat.
Romania se afla printre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana atunci cand vine vorba de saracie si excluziune sociala. O treime din populatie este afectata de privare materiala severa, aceasta nu isi poate permite acele lucruri considerate necesare traiului de zi cu zi.
Concedierea perfect legala
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
Statistica mai arata un adevar crunt: inca mai exista copii in Romania care nu au fost niciodata la scoala si de asemenea comunitati de oameni care nu au aucces la asistenta medicala.
In comunicatul care mentioneaza ca in data de 17 octombrie este Ziua internationala pentru eradicarea saraciei mai este mentionat ca: "In numele atragerii investitorilor straini au fost create facilitati si conditii pentru companii care permit si chiar incurajeaza exploatarea fortei de munca autohtone, in numele profitului, de multe ori externalizat prin diverse mijloace".
Documentul mai arata ca negocierile colective, un alt instrument pentru o distributie mai echitabila a rezultatelor
muncii, au fost practic eliminate prin efectele Legii 62/2011: "Astfel, contractul colectiv la nivel national, care, printre altele, stabilea coeficienti de salarizare mai ridicati pentru posturi care presupuneau pregatire superioara (sistem pe care, la vremea respectiva, chiar patronatele autohtone l-au sustinut, ca modalitate de a mai stavili exodul fortei de munca calificate), a fost desfiintat in 2011 prin vointa unilaterala guvernului. Mai mult decat atat, in cei cinci ani de la aparitia noii legi, nu s-a mai incheiat niciun contract colectiv de munca la nivel de sector, datorita conditiilor absurde prevazute de lege".