Adevarat pana la capat faptul ca daca nu ai parte de provocari destule, inseamna ca nu te straduiesti suficient.
Viata profesionala nu este simpla pentru nimeni. Nu este facuta sa fie simpla, floare la ureche, o poveste de basm cu ponei roz si vata de zahar pe bat. Sunt zile grele, esecuri, demisii neplanificate, directii profesionale neanticipate, conflicte de munca si tot tacamul.
Dar este singura cale pentru a progresa profesional. La pachet vin provocarile, suprizele, esecurile si greselile inerente intregului proces.
Insa cel mai mare risc in cariera ta este sa te multumesti cu putin, sa ai asteptari putine, sa te complaci in situatiile care iti displac.
Am intalnit sute de profesionisti nemultumiti de modul in care merge cariera lor, de salariul lor, de beneficiile extrasalariale samd., insa care nu actioneaza in niciun fel. Iau acea atitudine de oameni neputinciosi, repetand in mod obsesiv faptul ca nu pot face nimic, cel putin nu acum.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Avem cu totii facturi, unii au datorii, altii au copii de crescut, altii isi sustin familia. Prea putini dintre noi duc vieti fara griji si nelinisti, lipsiti de responsabilitati.
Important este sa le gestionezi in mod eficient si sa le pui in balanta cu ajutorul unor castiguri financiare si non-financiare bine calibrate.
Evident, castigurile financiare trebuie puse intotdeauna in balanta cu dezvoltarea carierei.
Cateva exemple de situatii in care te multumesti cu putin:
- te multumesti cu un salariu mare insa fara perspective de dezvoltare profesionala sau in cadrul unei activitati pe care nu o agreezi.
- te multumesti cu un salariu mic desi faci ceea ce iti place. Ajungi sa te simti subevaluat sau tras pe sfoara si atunci o sa scada drastic placerea cu care iti indeplinesti sarcinile.
- te multumesti cu un mediu de lucru nepotrivit cu asteptarile tale.
- te multumesti cu un program de lucru care nu iti respecta deloc echilibrul dintre viata profesionala si viata personala.
- te multumesti cu responsabilitati si atributii care nu te provoaca, care nu iti imping limitele cunoasterii sau chiar te induc intr-o stare de rutina.
- te multumesti cu o relatie total neproductiva cu superiorul tau direct, situatia care te streseaza si care te poate departa de actualul loc de munca sau care iti poate lua din pasiunea si entuziasmul cu care iti indeplinesti sarcinile.
- te multumesti cu acelasi post de ani de zile, fara nicio perspectiva de promovare, de avansare.
Faptul ca te simti subevaluat nu poate fi decat un factor demotivational care va actiona fara doar si poate. Ai nevoie sa fii tratat corect, conform cu nivelul calitatii muncii tale si vei cere acest lucru mai devreme sau mai tarziu. Este doar o chestiune de timp.
Solutia este sa nu iti permiti sa te complaci intr-o situatie care nu te avantajeaza nici macar temporar pentru ca risti sa te obisnuiesti cu ea. In timp, cu cat o prelungesti mai mult, cu atat te vei simti mai neputincios in a o controla.
La final, pentru o cariera de succes ai mare nevoie de curaj profesional. Este elementul esential pentru a avansa, pentru a trece peste esecuri si refuzuri, pentru a te asigura ca ramai pe drumul cel mai bun in cariera ta.