Nu vor putea incheia asigurare de pensie privata facultativa cei care nu platesc contributii in sistemul public de pensii
Cei care au un salariu mic pe cartea de munca si restul banilor ii primesc in mana nu se vor putea asigura decat cu 15% din salariul declarat oficial
In 2007, piata pensiilor private facultative va fi de cel putin 50 de milioane de euro
Primele asigurari se vor putea incheia in februarie
Romanii nu vor putea depune primele contributii in sistemul pensiilor private facultative la inceputul lunii ianuarie, asa cum era preconizat, ci abia la sfarsitul lunii februarie, a anuntat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private.Intarzierea vine ca urmare a timpului indelungat necesar publicarii tuturor normelor de autorizare si acreditare in Monitorul Oficial. In plus, amanarea va da ragaz firmelor interesate in administrarea fondurilor private de pensii sa isi intocmeasca dosarul ce trebuie avizat de comsie si sa demareze campaniile publicitare pentru a explica celor interesati avantajele schemelor de pensii pe care le propun. Mircea Oancea spune ca, deocamdata, la comisie este depusa o singura cerere de autorizare si avizare a unei societati de auditare.
In privinta administratorilor, circa 15 societati de asigurare sau de administrare de investitii s-au interesat de conditiile in care se pot administra fonduri private de pensii, dar nu exista inca vreo cerere oficiala depusa. Totusi, in viitoarele trei saptamani, Oancea este convins ca vor fi depuse la comisie cel putin doua dosare. Iar previziunile pentru anul viitor sunt optimiste.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private crede ca vor fi cel putin 300.000 de salariati care se vor asigura in sistemul facultativ, ori individual, ori alaturi de angajatori, cel putin in limita deductibilitatii asigurate de stat. In 2007, deducerea va fi 200 de euro anual din impozitul pe salariu si inca 200 de euro anual din impozitul pe profit pentru fiecare angajat, daca si angajatorul va dori sa contibuie la pensiile salariatilor sai. Asta ar duce la cel putin 50 de milioane de euro, active ale fondurilor private de pensii in 2007. Suma ar fi putut fi mai mare, daca legislatia n-ar fi prevazut interdictii pentru cei care muncesc la negru sau la gri. Astfel, nu te poti asigura in sistemul pensiilor private facultative, daca nu esti asigurat, macar la nivelul salariului minim pe economie, in sistemul public de pensii. De asemenea, daca muncesti la gri, ai 400 de lei pe cartea de munca si primesti in mana 3.000 de lei, te poti asigura in sistemul privat facultativ cu o suma lunara de maximum 15% din 400 de lei. Oancea spera ca aceste interdictii sa ii faca pe salariati mai convingatori in fata patronilor care nu declara salariile reale platite.
In ceea ce priveste administratorii, romanii vor putea alege intre cel putin 7 firme. Oancea apreciaza ca, la sfarsitul lui 2007, pe piata pensiilor private facultative vor functiona 4 societati de asigurari sau investitii si trei societati de pensii special create in acest scop.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Oancea recunoaste ca legislatia in domeniu nu este inca completa din cauza timpului scurt avut la dispozitie. Va mai fi necesara elaborarea normelor privind pensia minima asigurata, modul in care se vor distribui pensiile si riscurile asumate de administratori - riscul privind decesul contribuabilului, invaliditatea sau riscul de a trai mai mult decat media statistica.
Sursa: Gandul/ 11.12.2006