Despre criza fortei de munca aparuta pe piata muncii a mai discutat. Si chiar in plina pandemie salariatii din anumite domenii risca tot si refuza sa mai accepte conditii de munca precare, salarii mici si lipsa beneficiilor esentiale.
Asa se face ca in America oamenii nu doresc sa se mai angajeze in anumite domenii precum Horeca sau comertul cu amanuntul, dar exista si altele afectate, chiar si industria IT si tech. In acest context, angajatorii americani au inceput sa recurga la tot felul de metode de a-i atrage pe candidati.
Un antreprenor din SUA a apelat la o strategie ingenioasa pentru a fideliza si a gasi noi salariati: ofera 5.000 de dolari celor care renunta dupa doar o luna! Asa ca, cei care sunt nemultumiti isi pot vocaliza parerile dupa doar 2 saptamani de lucru.
Initial, pentru 2 saptamani de munca cei care demisionau primeau 2.500 de dolari, dar intre timp angajatorul si-a dat seama ca oferta nu este suficient de tentanta. Asa ca a crescut miza la 5.000 de dolari. Aceasta strategie a fost implementata de o companie tech care doreste sa atraga personal cu orice pret.
Chris Ronzio, CEO-ul Trainual, o companie de software din statul Arizona, SUA, a declarat pentru presa internationala ca isi plateste angajatii pentru a-si da demisia, observa hotnews.ro
Evident ca strategia sa a avut succes pana in momentul de fata, iar omul de afaceri declara ca nici unul dintre noii angajati nu a demisionat pana acum.
Desigur ca oferta salariala si cea a beneficiilor este competitiva, pentru ca "alfel nu ai nicio sansa in aceste vremuri", a mai declarat Ronzio.
"Puterea de a-ti concedia compania si stimulentele financiare nu pot decat sa sustina piata muncii intr-un mod corect si oportun", considera antreprenorul.
Doar in luna noiembrie a anului trecut au demisionat nu mai putin de 4,5 milioane de americani, nemultumiti de ofertele de munca.
Fenomenul demisiilor in masa sau Big Quit
Depunerea demisiilor in masa a creat un fenomen fara precedent pe piata muncii din Statele Unite ale Americii, dar efectul a putut fi remarcat si in Europa. Ce se petrece, mai exact? Un numar covarsitor de angajati americani si-au depus demisiile in luna august 2021 si nu numai, ca o metoda de a protesta fata de conditiile de munca disponibile in acest moment.
Demisii in masa sau Big Quit
Evident ca acest Big Quit (Marea Renuntare) duce la grave repercursiuni la nivel economic si global, iar industria este afectata de aceasta criza fara precedent a lipsei de personal. Din august si pana acum, angajatorii americani au incercat sa ofere condiitii mai bune de munca in domeniile precizate. Dar fara succes, avand in vedere ca multi salariati prefera sa gaseasca alte metode de a castiga bani. Nici macar cresterile salariale nu i-au motivat pe angajatii din Horeca sau comert sa revina la locurile de munca...mai multe despre demisiile din America poti citi pe
legislatiamuncii >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<