Chiar daca munca in strainatate este vazuta ca o sursa de venituri considerabila, criza a facut ca multe companii din strainatate sa ofere chiar si salarii mai mici decat cele pe care le ofera unii angajatori romani din acelasi domeniu de activitate.
Un studiu recent realizat de site-ul Tjobs arata ca, deoarece peste 60% dintre romanii care lucreaza in strainatate au si copii in intretinere, salariile platite de angajatori devin o necesitate si sunt acceptate indiferent de valoarea pe care o au. Multi romani accepta astfel sa fie platiti cu salarii foarte mici mai ales in situatiile in care le este aproape imposibil sa gaseasca un loc de munca in Romania in domeniul respectiv.
Anul acesta, printre cele mai mici salarii oferite romanilor de catre companiile din strainatate se numara si cele din domeniul hotelier si cel al turismului, Au pair, babysitting, call center. Astfel, multe salarii din acest domeniu au fost de numai 200 de euro, in vreme ce industria textila, in acelasi top al salariilor mici, a oferit 300 de euo.
Aceste locuri de munca sunt insa acceptate de romani mai ales ca, in cele mai multe cazuri, sumele de baza sunt completate de bacsisurile oferite de clienti sau datorita faptului ca angajatorul asigura transportul, cazarea si masa pe parcursul perioadei de angajare.
Cele mai mici salarii, de doar 200 de euro, au fost astfel oferite in comert/vanzari, au pair/babysitter, hoteluri/turism, call center, constructii. Cele mai mici salarii din industria textila au fost de 300 de euro, in vreme ce angajatorii care au platit doar 400 de euro ca salariul cel ami mic sunt cei din agricultura, asigurari, entertainment, curatenie, serviciile de ingrijire batrani, productie, transport, restaurante.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Cele mai mici salarii platite pe vasele de croaziera, pentru personalul sanitar sau in domeniul serviciilor de infrumusetare au fost de 415 euro, in vreme ce in contabilitate si finante salariile cele mai mici au fost de 600 de euro. In IT s-au platit cate 800 de euro ca salariu minim, in vreme ce domeniul farmaceutic, ingineria si marketingul au inregistrat salarii minime de 830 de euro.