Potrivit art. 120 din Codul muncii, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.
Notiunea de ore suplimentare priveste munca prestata dupa orele de program in timpul zilelor lucratoare. Munca preastata in weekend nu are regimul juridic al orelor suplimentare.
Regimul juridic al orelor suplimentare este stabilit prin norme imperative, a caror nerespectare se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Astfel, salariatii pot presta munca suplimentara fara a depasi 8 ore pe saptamana.
In total, un salariat poate lucra 48 de ore saptamanal.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Durata maxima de 48 de ore poate fi depasita, in mod exceptional, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Situatiile de exceptie in care angajatul nu poate refuza sa lucreze peste programul normal de lucru, nefiind necesar acordul sau, sunt:
- cazul de forta majora;
- lucrari urgente destinate prevenirii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Insa, sunt salariati care nu pot presta ore suplimentare. Astfel, salariatii care beneficiaza de un program de lucru redus nu pot presta ore suplimentare, pentru ca altminteri s-ar eluda tocmai dispozitiile protective ale legii.
Prin urmare, nu pot presta ore suplimentare:
- tinerii in varsta de pana la 18 ani;
- ucenicii;
- salariatii incadrati cu contract de munca cu timp partial;
- salariatii care beneficiaza de reducerea duratei normale a muncii ca urmare a faptului ca lucreaza in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase.
Sursa: Orele suplimentare si munca in zi de repaus