Analizam situatia expusa de un angajator ce detine raporturi de munca pentru unele activitati desfasurate in silvicultura.
Legea zilierilor
Vom stabili regimul de munca al zilierilor in zilele de repaus saptamanal (sambata si duminica) si vom tine cont de prevederile din Codul muncii, cu privire la programul de lucru de maxim 48 de ore saptamanal. Este acesta aplicabil si zilierilor?
Mai mult, vom stabili daca putem inregistra si plati in aceleasi conditii muncitorii zilieri, in zilele de repaus, ca si in zilele lucratoare.
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Tinand cont de dispozitiile art. 2 din Legea nr. 52 din 2011, privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional, desfasurate de zilieri, prin derogare de la prevederile Legii nr. 53 din 2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prezenta lege reglementeaza modul in care zilierii pot intreprinde activitati cu caracter ocazional.
Conform art. 3 din Legea 52/ 2011, raportul dintre zilier si beneficiar se va stabili fara sa se incheie un contract de munca.
De asemenea, mentionam faptul ca durata activitatii ocazionale ce poate fi exercitata in temeiul prevederilor prezentei legi este de minim o zi, echivalentul a 8 ore de munca.
In concluzie, zilierilor li se aplica dispozitiile Codului muncii, cu derogarile reglementate de Legea nr. 52 din 2011.
„Art. 3. - (1) Raportul de munca dintre zilier si beneficiar se stabileste in conditiile prevazute la art. 2, prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca
(2) O persoana poate desfasura activitati ca zilier numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali
(4) Lucratorii minori, respectiv minorii in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani desfasoara, ca zilieri, numai activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica si cu aptitudinile de care dau dovada, daca astfel nu le sunt incalcate dreptul la dezvoltare fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, dreptul la educatie, si nu le este periclitata starea de sanatate.”