Reducerea temporara a activitatii din motive economice: Cum pontam zilele libere neplatite

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Decembrie 2015
07 Decembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
reducerea programului de lucruprogram de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum bine stim, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, angajatorul poate dispune reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, in anumite conditii clare. Va elimina o zi de lucru din durata normala de lucru a salariatilor.

 In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului.

Aceasta decizie ramane in efect pana la  remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului. Decizia se poate lua dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Dupa consultarea sindicatului reprezentativ sau reprezentantilor salariatilor, in cazul in care nu au fost identificate alte solutii pentru rezolvarea situatiei, reducerea programului de lucru va fi aprobata.


"Precizam ca in aceasta situatie nu se incheie acte aditionale la contractele individuale de munca ale salariatilor, deoarece actul aditional modifica definitiv elementele contractului individual de munca, pe cand reducerea unei zile de lucru si a salariului este o masura temporara (ce dureaza pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului) prin care se modifica programul de lucru in sensul prevazut de lege si salariul in mod corespunzator zilei nelucrate. Masura se poate lua numai in baza deciziei angajatorului.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

In acea zi libera neplatita, salariatii nu presteaza activitate si angajatorul nu plateste drepturile salariale.

"Aceste zile reduse din programul normal de lucru al salariatului vor aparea evidentiate atat in pontaj, cat si in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) ca zile suspendate, respectiv zile libere neplatite ce nu constituie vechime in munca.

Intrucat in zilele eliminate in temeiul art. 52 alin. (3) salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturi salariale, acestea nu vor fi luate in calcul la stabilirea vechimei in munca.

In concluzie, saptamanal se va intocmi decizie de suspendare a CIM pentru o zi, zilele nu vor fi acordate toate odata (la nivel de luna) ci saptamanal.",
precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


Concedierea pentru necorespundere profesionala - Ghid complet 2015
Contractul de munca inceteaza prin acordul partilor dar salariatul se razgandeste... Intra in concediu medical
Munca de noapte - Ghid complet pentru 2015

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]