Inregistrarea absentelor nemotivate in REVISAL. Transmiterea in registru in termen de 3 zile lucratoare, o masura nefasta?

Raluca Dimitriu
Raluca Dimitriu
27 Februarie 2018
27 Februarie 2018
Raluca Dimitriu
Raluca Dimitriu
inregistrarea absentelor nemotivate in revisalabsente nemotivate revisal 2018inregistrarea in revisal 2018hg 9052017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Una dintre dificultatile de aplicare a noii reglementari, in ceea ce priveste inregistrarea absentelor nemotivate in REVISAL, a creat multe controverse printre managerii HR.

Astfel, potrivit Hotararii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul oficial nr. 1005 din 19 februarie 2017, perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii.

ATENTIE!

Face exceptie cazul absentelor nemotivate, a caror  transmitere in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.Cu alte cuvinte, dupa 3 zile deja ar trebui sa stim daca absentele sunt motivate sau nu!

Inregistrarea absentelor nemotivate in REVISAL, cum poti sti daca absentele sunt motivate sau nu, dupa 3 zile?!

Dar salariatul poate lipsi din nenumarate cauze, in mod notabil pentru incapacitate temporara de munca. Iar in aceasta situatie, salariatul ar putea aduce certificatul de concediu medical pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. Acest termen nu a fost modificat, el fiind in continuare prezent in art. 60 din noul Ordin nr. 15/2018/1311/2017 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul oficial nr. 31 din 12 ianuarie 2018.

Afla totul despre REVISAL 2018 si ce modificari au aparut >>>

Ca urmare, daca salariatul lipseste, nu putem fi de indata siguri daca aceste absente sunt motivate sau nemotivate. O absenta nemotivata este o abatere disciplinara, care pentru a fi calificata si sanctionata ca atare trebuie cercetata disciplinar. Pentru aceasta cercetare, Codul muncii aloca 6 luni de la data savarsirii faptei – dar din pricina reglementarilor privind ReviSal trebuie sa ne integram intr-un interval nu mai lung de 3 zile. Pe de alta parte, nu putem sa nu realizam inregistrarea absentelor nemotivate.

Ce putem face?

Mai intai, va sugeram inserarea in Regulamentul intern a unei obligatii a salariatilor, sub sanctiune disciplinara, de a comunica in primele 24 de ore de absenta cauza acestei absente. Fireste, daca salariatul nu isi respecta aceasta obligatie, tot va trebui sa realizam inregistrarea in REVISAL potrivit Hotararii Guvernului nr. 905/2017. Dar macar in acest fel constientizam salariatii cu privire la efectele conduitei lor – pentru ca uneori salariatii nu comunica motivul absentei pur si simplu pentru ca nu stiu ca aceasta informatie ne-ar fi necesara.

In al doilea rand, nu trebuie in nici un caz incetata suspendarea in Revisal, chiar daca salariatul se intoarce la serviciu. Inainte de a inceta suspendarea, trebui sa ne asiguram care a fost cauza absentelor, sau daca acestea au fost intr-adevar absente nemotivate. Aceasta deoarece dupa incetarea suspendarii, aceasta nu mai poate fi anulata.

In concluzie – incercam sa determinam salariatii, prin norme interne, sa comunice cauza oricarei absente in termen de 24 de ore (telefonic, pe e-mail, sau prin orice alta metoda), dupa care inregistram suspendarea absentelor nemotivate, dar nu incetam suspendarea pana nu ne lamurim daca intr-adevar absentele erau nemotivate. Numai in acest fel putem anula suspendarea, in caz ca salariatul ne comunica o alta cauza a absentelor.

Un text de lege negandit, introdus in Hotararea Guvernului nr. 905/2017 fara o analiza a efectelor practice pe care le va produce, asa ca inregistrarea absentelor nemotivate in REVISAL ramane un mister in acest moment. Avand in vedere termenul de 3 zile...

Cum sa operati eficient si fara greseli in REVISAL? Mai multe detalii aici >>>


Probleme cu privire la inregistrarea cu intarziere a anumitor elemente contractuale

Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor publicata in Monitorul Oficial nr. 1005 din 19 decembrie 2017 a adus cu sine o serie de modificari si in ceea ce priveste regimul sanctionatoriu al contraventiilor privitoare la inregistrarea in ReviSal. In general, amenzile s-au marit...citeste mai multe aici >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]