O.G. nr. 137/2000 prevede, la art. 2, ca angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar, in conditiile legii si ale regulamentului intern al angajatorului.
Atentie!
Etapa 1. Sesizarea
Sesizarea cu privire la fapta de hartuire este facuta de catre angajatul/angajata care a fost victima unui asemenea comportament.
Sesizarea poate fi facuta si de catre superiorul ierarhic al angajatului/angajatei care a fost victima unui asemenea comportament, in conditiile in care acesta/aceasta a formulat o plangere in acest sens catre respectivul superior ierarhic.
In sesizare trebuie sa se regaseasca o descriere a faptelor pe care le considera ca fiind de discriminare.
Sesizarea trebuie tratata in regim de confidentialitate, in sensul ca aceasta trebuie luata la cunostinta doar de persoanele implicate in analiza si solutionarea cazului.
Etapa 2. Comisia de disciplina – cercetarea disciplinara prealabila
Sesizarea formulata este analizata in cadrul comisiei de disciplina care trebuie sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila.
Presedintele comisiei de disciplina va convoca in scris angajatul/angajata reclamat/a a fi manifestat un comportament din sfera hartuirii. Convocarea contine obiectul, data, ora si locul intrevederii.
MODEL CONVOCARE
Antetul societatii
Catre,
___________________________________________ Avand in vedere Sesizarea inregistrata sub nr. ....../......... formulata de .......... in calitate de .............................. privind ........................................................, Avand in vedere ca fapta sesizata poate constitui abatere disciplinara conform prevederilor art. .... din Regulamentul Intern urmand a se face aplicarea prevederilor in materie ale Regulamentului Intern si ale Legii nr.53/2003 – Codul muncii, republicate, cu modificarile ulterioare, In conformitate cu dispozitiile art.251 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile ulterioare,
Va solicitam sa va prezentati la ......[sediul angajatorului] ….. - camera nr. ............ in data de .............., la ora ......, in vederea realizarii cercetarii disciplinare prealabile cu privire la ..................................................
Neprezentarea dumneavoastra la prezenta convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. Precizam ca aveti dreptul sa fiti asistat/a, la cerere, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru sunteti.
Presedintele comisiei de disciplina,
...............................................
Presedintele comisiei de disciplina va convoca in mod similar, in scris, si angajatul/angajata care a fost victima unui comportament din sfera hartuirii, precum si persoane care ar putea prezenta informatii/dovezi referitoare la cele intamplate.
Comisia de disciplina analizeaza sustinerile persoanelor convocate pentru cercetarea disciplinara prealabila, dovezile prezentate (mesaje pe telefon, pe adresa de posta electronica, alte dovezi
64
scrise, audio-video) si intocmeste un Proces-verbal de cercetare disciplinara, care sa permita angajatorului sa decida asupra sanctiunii disciplinare aplicabile in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele: a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Etapa 3. Aplicarea sanctiunii disciplinare
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<