Ajutor: Vrea sa dau preaviz angajatului evaluat cu nota sub nivel minim. Cum procedez?

concedierenecorespundere profesionalaconcediere pentru necorespundere profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ne evaluam angajatii in mod obligatoriu. Este un exercitiu in favoarea angajatorilor, pentru a intelege care sunt angajatii care merita investitii in continuare si care sunt cei care presupun costuri salariale care se transforma din ceea ce am dori, investitii durabile, in cosmar, in risipa de resurse.

Ne confruntam cu cerinta unui angajator. Doreste sa dea preaviz angajatului deja evaluat. Angajatul a luat nota sub nivel minim.

"I s-a propus diminuarea salariului de incadrare pe o perioada de sase luni si indeplinirea unor obiective de performanta in acest termen.
Salariatul nu este de accord cu nota finala obtinuta la evaluare si nu este de accord cu semnarea actului aditional de diminuare a salariului."



Cum procedam?

Situatiile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sunt expres prevazute de lege, in dispozitiile art. 61 din Codul muncii, republicat, respectiv:


a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.


Asadar, concedierea pentru necorespundere profesionala atrage obligatia angajatorului de a-l evalua in prealabil pe salariat conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, precum si prin regulamentul intern. Pe baza criteriilor de evaluare si cu respectarea procedurii de evaluare prealabila, salariatul va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, republicat.

 Pe cale de consecinta, apreciem ca este posibila concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala potrivit evaluarii prealabile a salariatului salariatul putand contesta in instanta atat nota finala obtinuta la evaluare cat si decizia angajatorului de concediere.
Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare (art. 272 din Codul muncii
republicat).

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


Oferta speciala pentru angajatori: CD-ul "Concedierea Perfect Legala" + cadou "Caietul Seminarului National Concedierea Angajatilor"




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedierenecorespundere profesionalaconcediere pentru necorespundere profesionala

Data aparitiei: 18 Februarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ajutor: Vrea sa dau preaviz angajatului evaluat cu nota sub nivel minim. Cum procedez? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]