Ne evaluam angajatii in mod obligatoriu. Este un exercitiu in favoarea angajatorilor, pentru a intelege care sunt angajatii care merita investitii in continuare si care sunt cei care presupun costuri salariale care se transforma din ceea ce am dori, investitii durabile, in cosmar, in risipa de resurse.
Ne confruntam cu cerinta unui angajator. Doreste sa dea preaviz angajatului deja evaluat. Angajatul a luat nota sub nivel minim.
"I s-a propus diminuarea salariului de incadrare pe o perioada de sase luni si indeplinirea unor obiective de performanta in acest termen.
Salariatul nu este de accord cu nota finala obtinuta la evaluare si nu este de accord cu semnarea actului aditional de diminuare a salariului."
Cum procedam?
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Situatiile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sunt expres prevazute de lege, in dispozitiile art. 61 din Codul muncii, republicat, respectiv:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Asadar, concedierea pentru necorespundere profesionala atrage obligatia angajatorului de a-l evalua in prealabil pe salariat conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, precum si prin regulamentul intern. Pe baza criteriilor de evaluare si cu respectarea procedurii de evaluare prealabila, salariatul va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, republicat.
Pe cale de consecinta, apreciem ca este posibila concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala potrivit evaluarii prealabile a salariatului salariatul putand contesta in instanta atat nota finala obtinuta la evaluare cat si decizia angajatorului de concediere.
Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare (art. 272 din Codul muncii
republicat).
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro