Posibilitarea de a sanctiona un salariat care conduce cu depasirea vitezei legale

sanctionare salariat disciplinarabateri disciplinareconcediere disciplinara
Posibilitarea de a sanctiona un salariat care conduce cu depasirea vitezei legale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un coleg care conduce cu o viteza peste cea legala, pe traseul de la domiciliu la lucru si retur, comportament care a fost sesizat de alti colegi, participanti la trafic, catre angajator. Exista o parghie legala pe care o poate folosi angajatorul pentru a-l sanctiona, care sa tina de relatia angajat-angajator?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Unicul mod prin care angajatorul poate aplica sanctiuni unui salariat este prin angajarea raspunderii disciplinare, relgementata de Legea nr. 53/2003 Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare la art. 247-252.
 
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!
 
Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, DETALII AICI >>>
 
Pentru angajarea raspunderii disciplinare a salariatului, trebuie ca acesta sa fi savarsit o abatere disciplinara reglementata prin Regulamentul intern al angajatorului.
 
Abaterea disciplinara este definita ca fiind o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
 
In opinia noastra, situatia prezentata nu se incadreaza in categoria de abateri disciplinare si, oricum, depasirea vitezei legale nu poate fi constatata de colegi ai salariatului, ci doar de Politie, prin utilizarea unui aparat de masura specific. In situatia in care agentii de politie constata un asemenea comportament, aplica sanctiunile prevazute de Codul rutier.
 
Oricum, din punctul nostru de vedere, incalcarea regimului de viteza de deplasare pe drumurile publice si constatarea si sanctionarea acestui comportament intra sub incidenta legislatiei privind circulatia pe drumurile publice si nu sub incidenta legislatiei muncii, chiar daca este vorba de deplasarea la/de la locul de munca.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in august 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctionare salariat disciplinarabateri disciplinareconcediere disciplinara

Data aparitiei: 26 Octombrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Posibilitarea de a sanctiona un salariat care conduce cu depasirea vitezei legale Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]