"Avem un coleg care conduce cu o viteza peste cea legala, pe traseul de la domiciliu la lucru si retur, comportament care a fost sesizat de alti colegi, participanti la trafic, catre angajator. Exista o parghie legala pe care o poate folosi angajatorul pentru a-l sanctiona, care sa tina de relatia angajat-angajator?"
Raspunsul specialistului:
Unicul mod prin care angajatorul poate aplica sanctiuni unui salariat este prin angajarea raspunderii disciplinare, relgementata de Legea nr. 53/2003 Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare la art. 247-252.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!
Pentru angajarea raspunderii disciplinare a salariatului, trebuie ca acesta sa fi savarsit o abatere disciplinara reglementata prin Regulamentul intern al angajatorului.
Abaterea disciplinara este definita ca fiind o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
In opinia noastra, situatia prezentata nu se incadreaza in categoria de abateri disciplinare si, oricum, depasirea vitezei legale nu poate fi constatata de colegi ai salariatului, ci doar de Politie, prin utilizarea unui aparat de masura specific. In situatia in care agentii de politie constata un asemenea comportament, aplica sanctiunile prevazute de Codul rutier.
Oricum, din punctul nostru de vedere, incalcarea regimului de viteza de deplasare pe drumurile publice si constatarea si sanctionarea acestui comportament intra sub incidenta legislatiei privind circulatia pe drumurile publice si nu sub incidenta legislatiei muncii, chiar daca este vorba de deplasarea la/de la locul de munca.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in august 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<