Recomandarea noastra este sa existe o discutie amiabila, comunicare autentica. Discutati situatia si daca exista argumente obiective, mutarea ar trebui sa se realizeze in mod simplu si fara sa fie nevoie sa se ajunga la sanctionarea salariatului. Ganditi-va ca relatia cu salariatul pe care il sanctionati nu va mai fi niciodata aceeasi.
Desi sanctiunile disciplinare sunt pe o parte benefice, ele au si efect negativ asupra celui sanctionat. Desi transmit semnalul ca orice abatere disciplinara va fi sanctionata corespunzator, reducand nivelul conduitei nepotrivite la locul de munca, sanctiunile pot distruge complet relatia cu angajatul in cauza.
De la a sanctiona salariatul care absenteaza nemotivat si pe cel care fumeaza in spatiul in care se interzice acest lucru si pana la a sanctiona salariatul ce refuza sa fie mutat in cadrul altui departament, este drum lung. Se cer solutii diferite.
Cu toate acestea, legal, angajatorul poate sa initieze procedura de sanctionare disciplinara a salariatului in cauza.
Explicatia oferita de specialistii PortalCodulMuncii.ro: "In situatia in care mutarea vizeaza exclusiv aspecte cu caracter organizatoric ce tin de buna desfasurare a activitatii angajatorului si nu presupun modificarea unuia dintre elementele esentiale ale contractului individual de munca, apreciem ca salariatul este obligat sa se conformeze deciziilor administrative adoptate la nivelul unitatii.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
In acest sens apreciem ca sunt si dispozitiile art.40 alin.(1) din Codul muncii care stabilesc drepturile angajatorului, la lit.a) - e) fiind mentionate expres urmatoarele drepturi ale angajatorului:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern. "
La final, recomandam sa existe mai multe discutii amiabile cu salariatul in cauza si chiar sa existe si consultarea cu superiorii implicati in situatie astfel incat sa fie posibila identificarea de solutii alternative pentru evitarea unei cercetari disciplinare.
Sanctiunile disciplinare aplicate salariatilor pot da semnale foarte deteriorante pentru cultura organizationala a unei companii. Sanctionati acolo unde este cazul, unde nu exista alta cale si doar atunci cand ati luat toate masurile pentru a preveni declansarea unei abateri disciplinare.