Avertisment scris
Avertismentul scris este cea mai usoara sanctiune disciplinara pe care angajatorul o poate aplica salariatului care a savarsit o abatere disciplinara. Potrivit art. 263 din Codul muncii, abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Avertismentul scris are un caracter preponderent moral, de atentionare. Practic, prin intermediul comunicarii scrise adresate salariatului, angajatorul ii atrage atentia acestuia din urma asupra faptei savarsite aratandu-i totodata ca savarsirea in viitor a altor fapte va atrage sanctiuni mult mai grave, inclusiv desfacerea contractului individual de munca.
Decizia de sanctionare poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Instanta poate anula sanctiunea dispusa de angajator daca va constata ca aceasta este neintemeiata sau a fost dispusa fara respectarea conditiilor procedurale impuse de lege.
Mai multe despre avertisment scris si despre alte moduri de sanctionare disciplinara pe www.codulmuncii.eu
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus