Este legala TESTAREA angajatilor care se prezinta la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice? Ce prevede legislatia in vigoare

angajat sub influenta bauturilor alcoolicealcooltest la locul de muncatestare alcoolemie
Este legala TESTAREA angajatilor care se prezinta la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice? Ce prevede legislatia in vigoare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, pana in 2006 a fost in vigoare Decretul nr.400/1981 pentru instituirea unor reguli privind exploatarea si intretinerea instalatiilor, utilajelor si masinilor, intarirea ordinii si disciplinei in munca in unitatile cu foc continuu sau care au instalatii cu grad ridicat de pericol in exploatare. Acest act normativ incrimina introducerea si consumul de alcool in unitate.
 
Persoanelor care se prezentau la programul de lucru sub influenta alcoolului li se interzicea accesul in unitate si li se aplica sanctiunile prevazute de lege care puteau fi chiar de ordin penal.
 
"Exista prevedere legislativa cum poate fi testat un angajat care vine baut la serviciu? Este legal ca angajatul ssm sa il testeze cu aparatul alcooltest? Ce se intampla daca angajatul este concediat in baza acelui test si da in judecata institutia(stiu ca exista precedent cand angajatul a castigat in instanta invocand lacune legislative, faptul ca personalului care a efectuat testul nu avea competente). Exista in regulamentul intern cine face testarea si ce scrie in procesul verbal dar nu si ce se intampla ulterior daca este baut, ce se intampla daca angajatul refuza testarea. Poate sa invoce angajatul ca este supus unui abuz, discriminare sau intimidare pentru a fi testat?"
 

Raspunsul specialistilor: 
 
Prin  adoptarea Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca a fost abrogat decretul precizat mai sus, astfel ca obligatia interzicerii alcoolului la locurilor de munca revine exclusiv angajatorului care prin Regulamentul intern al acestuia si prin instructiuni proprii de SSM trebuie sa prevada sanctiuni disciplinare si/sau administrative pentru lucratorii care consuma si introduc in incinta locurilor de munca bauturi alcoolice sau care se prezinta la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice.
 
De asemenea, aceste interdictii vor fi introduse si in fisa de post a salariatilor, astfel ca acestia vor lua la cunostinta prin semnatura. Refuzul sau sustragerea de la efectuarea probelor de alcoolemie va constitui, de asemenea, abatere disciplinara.
 
Metodologia de cercetare si  sanctionare a acestor abateri se va realiza in conformitate cu Regulamentul intern si cu Regulamentul de functionarea a comisiei de disciplina numita la nivelul angajatorului.
 
Un lucrator care este sub influenta bauturilor alcoolice, prin actiunile sale, poate constitui un factor de risc atat pentru el, cat si pentru restul participatilor la procesul de munca, in acest context angajatorul fiind indreptatit sa reglementeze dispozitii cu aplicabilitate in locurile de munca organizate de acesta.
 
Dupa cum s-a mentionat nu mai este o alta prevedere legala, dar dispozitiile emise de angajator au putere normativa pe teritoriul lor si decurg din obligatia precizata prin art. 7, alin. (1) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca:
 
(1) In cadrul responsabilitatilor sale, angajatorul are obligatia sa ia masurile necesare pentru:
    a) asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor;
    b) prevenirea riscurilor profesionale;
    c) informarea si instruirea lucratorilor;
    d) asigurarea cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca.
 
 Atasam acestui raspuns un model de procedura de constatare a consumului de alcool la locul de munca, care poate fi regasita pe PortalSSM >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajat sub influenta bauturilor alcoolicealcooltest la locul de muncatestare alcoolemie

Data aparitiei: 17 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Este legala TESTAREA angajatilor care se prezinta la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice? Ce prevede legislatia in vigoare Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]