Angajatul care nu isi respecta programul de lucru poate fi sanctionat disciplinar

abatere disciplinaraabateri disciplinaresanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent, in atentia noastra a fost supusa situatia unui salariat care nu isi respecta programul de lucru din contractul sau individual de munca. Ar trebui sa inceapa programul la ora 9 dimineata dar el poate ajunge la serviciu abia la 9:30, zilnic, pentru ca isi duce la scoala copilul.

Ce spune legea despre o posibila sanctiune disciplinara dispusa de angajator in aceasta situatie?

Angajatul care nu isi respecta programul de lucru poate fi sanctionat disciplinar?

Da, angajatul care nu isi respecta programul de lucru poate sa fie sanctionat disciplinar, insa exista anumite aspecte de care vom tine cont.

Spre exemplu, vom tine cont de faptul ca doar avertismentul scris poate fi sanctiune disciplinara dispusa fara cercetare prealabila.

Restul sanctiunilor disciplinare se pot dispune doar dupa cercetare.

Mare atentie si la faptul ca la cercetarea disciplinara prealabila, angajatul poate veni impreuna cu reprezentantul salariariatilor si cu avocatul care ii ofera asistenta juridica.

De asemenea, atentionam si cu privire la faptul ca o fapta, pentru a fi clasifica drept abatere disciplinara, trebuie sa fie in legatura cu munca si trebuie sa reprezinta o actiune sau o inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Cu toate ca nerespectarea programului de lucru poate sa reprezinte abatere disciplinara, dispunerea unei sanctiuni ar putea fi considerata drept incorecta atat timp cat programul de lucru ar putea sa fie modificat de comun acord intre angajator si salariat.

Cum va fi privita o sanctiune disciplinara aplicata salariatului care trebuie sa isi decaleze zilnic programul de lucru cu o jumatate de ora daca se ajunge la litigiu de munca?

Nu stim raspunsul cu privire la aprecierea instantei, in eventualitatea initierii unui litigiu de munca pentru contestarea deciziei de sanctionare disciplinara, insa stim faptul ca se va tine cont de apararile pe care angajatul si le aduce, de motivele pentru care intarzie, de istoricul sau in companie, de existenta sau inexistenta unor abateri disciplinare anterioare, de conduita sa generala. Se va tine cont si de incercarile de colaborare dintre angajator si angajat, pentru realizarea unui program de lucru optim pentru ambele parti.

Vom tine cont de durata intarzierilor si de faptul ca angajatul isi recupereaza sau nu intarzierea in aceeasi zi, de posibilitatea angajatorului de a modifica programul de lucru al salariatului fara a se realiza pagube pentru companie/ departament.

Sunt numeroase variabile la mijloc, de care judecatorii vor tine cont in instanta pentru a lua a decizie corecta.

Obligatia angajatorului este de a colabora cat mai bine si mai eficient cu salariatii sai. Acolo unde exista comunicare, exista de cele mai multe ori si intelegere amiabila.

Nu uitati faptul ca daca sanctiunea disciplinara dispusa de angajator se va considera a fi prea aspra in comparatie cu gravitatea faptei comise de salariat, instanta poate decide anularea acesteia sau inlocuirea cu o sanctiune mai putin aspra, poate chiar un avertisment scris.





NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abatere disciplinaraabateri disciplinaresanctiune disciplinara

Data aparitiei: 19 Aprilie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatul care nu isi respecta programul de lucru poate fi sanctionat disciplinar Nota: 3.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]