Ce spune legea despre o posibila sanctiune disciplinara dispusa de angajator in aceasta situatie?
Angajatul care nu isi respecta programul de lucru poate fi sanctionat disciplinar?
Da, angajatul care nu isi respecta programul de lucru poate sa fie sanctionat disciplinar, insa exista anumite aspecte de care vom tine cont.
Spre exemplu, vom tine cont de faptul ca doar avertismentul scris poate fi sanctiune disciplinara dispusa fara cercetare prealabila.
Restul sanctiunilor disciplinare se pot dispune doar dupa cercetare.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Mare atentie si la faptul ca la cercetarea disciplinara prealabila, angajatul poate veni impreuna cu reprezentantul salariariatilor si cu avocatul care ii ofera asistenta juridica.
De asemenea, atentionam si cu privire la faptul ca o fapta, pentru a fi clasifica drept abatere disciplinara, trebuie sa fie in legatura cu munca si trebuie sa reprezinta o actiune sau o inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Cu toate ca nerespectarea programului de lucru poate sa reprezinte abatere disciplinara, dispunerea unei sanctiuni ar putea fi considerata drept incorecta atat timp cat programul de lucru ar putea sa fie modificat de comun acord intre angajator si salariat.
Cum va fi privita o sanctiune disciplinara aplicata salariatului care trebuie sa isi decaleze zilnic programul de lucru cu o jumatate de ora daca se ajunge la litigiu de munca?
Nu stim raspunsul cu privire la aprecierea instantei, in eventualitatea initierii unui litigiu de munca pentru contestarea deciziei de sanctionare disciplinara, insa stim faptul ca se va tine cont de apararile pe care angajatul si le aduce, de motivele pentru care intarzie, de istoricul sau in companie, de existenta sau inexistenta unor abateri disciplinare anterioare, de conduita sa generala. Se va tine cont si de incercarile de colaborare dintre angajator si angajat, pentru realizarea unui program de lucru optim pentru ambele parti.
Vom tine cont de durata intarzierilor si de faptul ca angajatul isi recupereaza sau nu intarzierea in aceeasi zi, de posibilitatea angajatorului de a modifica programul de lucru al salariatului fara a se realiza pagube pentru companie/ departament.
Sunt numeroase variabile la mijloc, de care judecatorii vor tine cont in instanta pentru a lua a decizie corecta.
Obligatia angajatorului este de a colabora cat mai bine si mai eficient cu salariatii sai. Acolo unde exista comunicare, exista de cele mai multe ori si intelegere amiabila.
Nu uitati faptul ca daca sanctiunea disciplinara dispusa de angajator se va considera a fi prea aspra in comparatie cu gravitatea faptei comise de salariat, instanta poate decide anularea acesteia sau inlocuirea cu o sanctiune mai putin aspra, poate chiar un avertisment scris.