Negocierea contractului colectiv de munca. Cum procedam in lipsa conditiilor de reprezentativitate?

04 Decembrie 2013
04 Decembrie 2013
Contract de Muncanegocierea contractului colectivreprezentativitateLegea 62/2011negociereCCM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Analizam mai jos cazul a doua sindicate din cadrul unei societati care nu indeplinesc conditiile  de reprezentativitate de 50%+1. In aceste conditii, vom stabili daca se poate negocia contractul de munca la nivel de unitate.

Negocierea colectiva se realizeaza cu respectarea dispozitiilor din Legea 62/2011 a dialogului social.

Potrivit dispozitiilor art. 51 alin. (1) lit. c) din Legea dialogului social nr. 62/2011, sunt reprezentative la nivel de unitate organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au statut legal de sindicat;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca indeplinirea de catre organizatiile sindicale a conditiilor de reprezentativitate se constata, la cererea acestora, de catre instanta care le-a acordat personalitate juridica, prin depunerea la instanta a documentatiei prevazute la art. 52.

Reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi produce efecte dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate prevazute de prezenta lege, conform dispozitiilor art. 223 din Legea 62/2011.

Totodata, in baza art. 130 alin. (5) lit. e) din Legea 62/2011, la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal si dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri.

De asemenea, dosarul intocmit in vederea inregistrarii CCM la nivel de unitate la autoritatea competenta (ITM), trebuie sa cuprinda si dovada de reprezentativitate a sindicatului, in baza art. 143 alin. (2) lit. d) din Legea 62/2011.

Prin urmare, pentru a participa la negocierea unui contract colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate dupa intrarea in vigoare a Legii 62/2011 o organizatie sindicala trebuie sa faca dovada indeplinrii conditiilor de reprezentativitate prevazute de Legea 62/2011.

Legea nu prevede si obligatia prezentarii dovezii privind dobandirea personalitatii juridice, dovada reprezentativitatii fiind suficienta atata vreme cat indeplinirea conditiilor de reprezentativitate se poate constata numai pentru o organizatie sindicala care si-a dobandit personalitatea juridica.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]