Conform dispozitiilor art. 296 alin. (1) din Codul muncii, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire.
Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera, de asemenea, pana la data de 30 iunie 2011, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse.
Incepand cu 1 ianuarie 2011, vechimea in munca se dovedeste cu adeverinta eliberata de angajator.
La negocierea contractului colectiv de munca, drepturile prevazute in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior au caracter minimal.
Potrivit dispozitiilor Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe perioada 2007 -2010, art. 41 alin. (1), partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza. Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
In conformitate cu dispozitiile art. 241 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si ale art. 11 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 130/1996, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara , in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
In consecinta, acordarea sporului de vechime este obligatorie pentru angajatori.
Acest spor nu poate fi inlocuit cu sporul de fidelitate cata vreme este stabilit de contractul colectiv de munca aplicabil.