Partenerii negocierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate

01 Octombrie 2008
01 Octombrie 2008
partenerii negocieriicontractul colectiv de muncareprezentantii salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 01.10.2008 - Gabriela Chirazof

In primul rand trebuie sa stim cine are obligatia negocierii colective, caci nu toti angajatorii au aceasta obligatie.

Au obligatia de a negocia doar angajatorii care au cel putin 21 de salariati, asa incat daca aveti o afacere mica, cu mai putin de 21 de salariati, nu aveti obligatia negocierii colective.

Cine sunt partenerii negocierii si incheierii contractului colectiv?

Contractul colectiv de munca este conventia incheiata intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Prin termenul patron se intelege persoana fizica si persoana juridica care angajeaza salariati prin incheierea contractelor individuale de munca.



Patronul este reprezentat de catre organul de conducere al unitatii, stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare, dupa caz.

Sindicatele sunt organizatii constituite in scopul apararii drepturilor prevazute in legislatia nationala, in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, precum si in contractele colective de munca si promovarii intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor acestora.

In situatia in care in unitate nu este infiintat un sindicat ori acesta nu este reprezentativ indeplinind conditiile art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996 ori fiind afiliat la o organizatie reprezentativa, negocierea este purtata cu reprezentantii alesi ai salariatilor.

Cine sunt acesti reprezentanti?

Reprezentantii pentru a negocia contractul colectiv de munca la nivel de unitate sunt alesi prin vot secret.

La alegerea reprezentantilor salariatilor vor participa cel putin jumatate plus unu din numarul total al salariatilor, reprezentantii salariatilor fiind desemnati in raport cu numarul voturilor obtinute.

Daca salariatii dumneavoastra nu au initiativa demararii alegerii reprezentantilor pentru negocierea contractului colectiv, va sfatuiesc sa le amintiti dumneavoastra despre aceasta pentru ca sunteti direct interesati sa va indepliniti obligatia de a initia negocierea colectiva, obligatie prevazuta de art. 3 alin. (5) din Legea nr. 130/1996, a carei neindeplinire va poate costa plata unei amenzi cuprinse intre 300 lei si 600 lei.
_____________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
_____________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]