Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care un procent de 71,2% dintre angajatori declara ca vor oferi anul acesta, cu ocazia sarbatorilor de Paste, beneficii extra angajatilor din companie.
Aceste informatii au fost cuprinse intr-un comunicat de la eJobs, citat de
Agerpres. Precizam si ca 22% dintre angajatori au declarat ca nu au alocat un buget in acest scop si nu vor oferi nimic, iar 6,8% inca nu au luat o decizie finala cu privire la acest subiect, mai observa studiul.
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, DETALII AICI >>>
Primele in bani - cel mai des oferite
Ca in fiecare an, primele in bani raman stimulentul pe care il vor primi cei mai multi dintre angajati, fiind mentionate in raspunsurile a 57,1% dintre angajatorii participanti la sondaj. 50% au inclus pe lista cu beneficii si vouchere/tichete cadou, 40,5% vor da cosuri cu produse specifice sarbatorilor, iar 16,7% ofera
zile libere suplimentare. 2,4% vor organiza tombole cu premii.
"Angajatii romani sunt foarte familiarizati cu ideea de beneficii extrasalariale. Atat cu cele din pachetul standard, pe care il primesc luna de luna, cat si cu cele oferite cu ocazia sarbatorilor. De altfel, potrivit datelor sondajului, 91,5% dintre angajatori spun ca au beneficii extrasalariale pentru angajati. Desi este mai mare numarul angajatorilor care prioritizeaza beneficiile oferite de Craciun, iata ca nici numarul celor care aloca buget pentru Paste nu este mic deloc, iar bugetele depasesc, in 31% dintre cazuri, suma de 1.000 de lei pentru fiecare angajat", a declarat Ana Calugaru, head of Communications in cadrul eJobs.ro.
Prime de Paste - intre 200 si 400 de lei
O treime dintre respondenti (33,3%) spun ca stimulentele acordate anul acesta, de Paste, se vor incadra intr-un buget cuprins intre 201 si 400 de lei/angajat. 16,7% au alocat intre 100 si 200 de lei in acest scop, 14,3% intre 401 si 600 de lei, 2,4% intre 601 si 800 de lei si tot la fel de multi intre 801 si 1.000 de lei. Comparativ cu anul trecut, valoarea beneficiilor oferite angajatilor este mai mare, dupa cum declara 40,5% dintre angajatori. 52,4% spun ca au mentinut aceleasi plafoane de buget, 4,8% le-au scazut, iar 2,4% nu stiu.
"Exista un nivel ridicat de corelatie intre ce isi doresc angajatii si ce le ofera angajatorii atunci cand vine vorba despre beneficii, chiar si pentru situatiile punctuale, cum sunt sarbatorile de Paste sau de Craciun. Astfel, intrebati pentru ce tip de beneficiu ar opta, 69% dintre cei 2.700 de respondenti ai unui sondaj realizat in randul candidatilor au ales primele in bani. 25% ar vrea o zi libera extra, pe 2 mai, iar 5% vouchere si tichete cadou", a mai spus Ana Calugaru.
Sondajul a fost realizat in luna aprilie, pe un esantion de 120 de companii, reprezentate de specialisti in HR, manageri de HR, manageri de departament si antreprenori. Domeniile cu cea mai ridicata reprezentativitate au fost vanzari, constructii/instalatii, administrativ/logistica, IT/software, alimen
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<