Demisia salariatului - reprezentant al lucratorilor. PROCEDURA potrivit legii nr. 367/2022

Demisia salariatuluiPROCEDURA potrivit legii nr. 367/2022demisie reprezentant salariat
Demisia salariatului - reprezentant al lucratorilor. PROCEDURA potrivit legii nr. 367/2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Suntem o societate cu 150 salariati. Unul din cei doi reprezentanti de salariati alesi conform CCM a plecat din societate. Ce trebuie sa facem in aceasta situatie? poate ramane doar un singur reprezentant de salariat pana la data de expirarea a celor 2 ani de valabilitatea a CCM-ului? trebuie ales un alt reprezentant, care este termenul si care este documentatia care se depune la ITM in acest caz?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In situatia in care unul din cei doi reprezentanti ai salariatilor a demisionat, precizam urmatoarele:
 
Referitor la numarul de reprezentanti ai salariatilor, Legea dialogului socia l nr. 367/2022 prevede la art. 58 alin. (2) urmatoarele:
 
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente!
 
Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>
 
 
”Numarul de reprezentanti alesi ai angajatilor/lucratorilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in functie de numarul total de angajati/lucratori. Daca nu se realizeaza acordul, numarul de reprezentanti alesi ai angajatilor/lucratorilor nu poate fi mai mare de:
 
a) 2 reprezentanti, la angajatorii care au sub 100 de angajati/lucratori;
b) 3 reprezentanti, la angajatorii care au intre 101 si 500 de angajati/lucratori;
c) 4 reprezentanti, la angajatorii care au intre 501 si 1.000 de angajati/lucratori;
d) 5 reprezentanti, la angajatorii care au intre 1.001 si 2.000 de angajati/lucratori;
e) 6 reprezentanti, la angajatorii care au peste 2.000 de angajati/lucratori.”
 
Prin urmare, avand in vedere ca legea stabileste un maxim de reprezentanti ai salariatilor, in situatia in care unul dintre reprezentantii salariatilor nu mai este salariat, ramane celalalt. Important este sa existe cel putin un reprezentant al salariatilor.
 
Dar, in situatia in care a fost stabilit un numar de reprezentanti, prin comun acord angajator – salariati, in opinia noastra, salariatii vor trebui sa organizeze un nou proces de alegere a unui reprezentant, in conformitate cu prevederile Legii nr. 367/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.
Oricum este recomandabil sa existe 2 reprezentanti ai salariatilor tocmai pentru a acoperi situatia in care unul dintre acestia lipseste si pentru a asigura o buna reprezentare a salariatilor la negocierea CCM.
 
Avand in vedere ca sunteti o societate cu 150 de salariati, pot fi desemnati chiar 3 reprezentanti ai salariatilor. Insa apreciem ca deocamdata poate ramane doar un reprezentant al salariarilor, urmand ca anterior declansarii negocierii noului CCM sa fie organizate alegeri prin care sa fie desemnat si un al doilea si, eventual, un al treilea reprezentant.
 
In orice caz, procesul de alegere a reprezentantilor salariatilor este in sarcina salariatilor si acestia decid daca doresc sa organizeze alegeri pentru a desemna acesti reprezentanti.
 
In situatia alegerii altui/altor reprezentanti ai salariatilor, legea nu prevede depunerea unei documentatii la ITM. La art. 58 alin. (6) se prevede doar ca ”Inspectoratele teritoriale de munca au obligatia de a verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege pentru alegerea reprezentantilor angajatilor/lucratorilor”. Astfel, in cazul unui control, inspectorii de munca trebuie sa aiba acces la documentele care consemneaza desfasurarea alegerilor pentru a verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.
 
Doar la inregistrarea CCM in dosarul pentru ITM trebuie sa se regaseasca imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca si dovezile de reprezentativitate ale partilor – in cazul reprezentantilor salariatilor fiind vorba de procesele-verbale de alegere a acestora.
 
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Demisia salariatuluiPROCEDURA potrivit legii nr. 367/2022demisie reprezentant salariat

Data aparitiei: 03 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Demisia salariatului - reprezentant al lucratorilor. PROCEDURA potrivit legii nr. 367/2022 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]