legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Sfatul specialistului: Pasii de urmat in vederea initierii negocierii CCM la nivel de unitate

contract colectiv de muncanivel de unitatenegociere cim
Sfatul specialistului: Pasii de urmat in vederea initierii negocierii CCM la nivel de unitate
Conform art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
 
Initiativa negocierii apartine angajatorului. Daca in unitate nu exista sindicat, acesta trebuie sa invite la negociere reprezentantii salariatilor alesi de adunarea generala a salariatilor.
 
Angajatorul transmite reprezentantilor salariatilor sau sindicatului, dupa caz, o invitatie la negociere in care va mentiona data si ora intalnirii pentru negociere, convocator pentru negociere.
 
Anterior declansarii negocierii, salariatii trebuie sa isi aleaga reprezentantii in conformitate cu prevederile din Codul muncii.
Daca angajatorul nu initiaza negocierea atunci reprezentantii salariatii vor inainta ei o cerere de negociere dupa ce, in preelabil, s-a incheiat Procesul-verbal pentru alegerea reprezentantilor salariatilor la care este anexata Lista de prezenta.
 
La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
 
Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor.
 
Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.
Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
 
Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate in acest sens se inceie Proces-verbal de negociere.
 
La fiecare sedinta de negociere se vor incheia procese verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.
 
Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
 
In situatia in care partile ajung la o intelegere, se semneaza contractul colectiv de munca de partile semnatare. Daca partile nu se inteleg, contractul colectiv de munca nu se semneaza.
 
Nu exista formulare reglementate de acte normative pentru negocierea contractului colectiv de munca. Documentele necesare negocierii unui contract colectiv de munca se intocmesc in functie de situatia concreta de la nivelul angajatorului respectiv, de preferat de o persoana cu studii juridice. Totodata, nu exista obligatia incheierii unui contract colectiv ci numai obligatia negocierii.
 
Daca partile urmaresc numai respectarea obligatiei de initiere a negocierii contractului colectiv de munca nu si incheierea unui contract, la prima intalnire se va incheia un proces-verbal prin care se stabileste ca salariatii nu doresc negocierea CCM.


Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncanivel de unitatenegociere cim

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 14 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Sfatul specialistului: Pasii de urmat in vederea initierii negocierii CCM la nivel de unitate Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]