Intre puterea legii si cea a obisnuintei

30 Mai 2008
30 Mai 2008
contract colectiv de muncanegociereaincheirea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 30.05.2008 - Gabriela Chirazof

Vorbim adesea despre contractul colectiv de munca, dar cati dintre noi, la un moment dat, nu am confundat cand am vorbit despre acest subiect, cele doua notiuni: negociere si incheiere contract.

Sigur ca incheierea unui contract colectiv de munca este materializarea si scopul spre care se tind partenerii negocierii, insa nimic nu ii impiedica pe acestia, in temeiul principiului libertatii de vointa, sa nu incheie un asemenea acord.

Regula, cu siguranta, este incheierea unui contract colectiv de munca in unitatile cu cel putin 21 de salariati, situatie in care, desigur se vor aplica la nivelul relatiilor de munca ale acelei unitati, clauzele contractului de munca respectiv. Pentru cazurile de exceptie cand partile convin sa nu incheie o asemenea conventie la nivel de unitate, contractul colectiv de munca de la nivel superior va fi cel aplicabil.
________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
________________________________________________________________

In situatia in care a fost initiata de catre angajator negocierea anuala obligatorie la nivel de unitate, dar acodul nu s-a materializat in incheierea contractului colectiv de munca, angajatorul nu se regaseste sub amenintarea nici unei sanctiuni contraventionale, caci art. 236 alin. (2) din Codul muncii si art. 3 alin. (1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca prevad ca este obligatorie negocierea colectiva la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati, iar nu si incheierea unui asemenea contract colectiv.

Atata timp cat la data convocarii la negocierea anuala obligatorie a contractrului colectiv de munca la nivel de unitate, partile au convenit sa nu incheie un asemenea contract, obligatia legala care incumba angajatorului este indeplinita.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]