Ca manager HR, cu siguranta ai dori sa stii mai multe despre noutatile din anul 2023 in ceea ce priveste legislatia muncii, precum si numeroasele modificari aparute in ultimele luni.
Va reamintim ca noua editie a Revistei romane de Legislatia muncii,
Salarizare si ReviSal a fost lansata si dezbate, la rubrica Noutati legislative urmatoarele subiecte:
Salariul minim in anul 2023
Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 18,145 lei/ora.
Castigul salarial mediu brut si ajutorul de deces in anul 2023
Conform art. 17 din Legea nr. 369/2022, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei.
La art. 18 din acelasi act normativ este prevazut cuantumul ajutorului de deces care se stabileste,in cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 6.789 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 3.395 lei,
detalii AICI >>>
Salariul minim in constructii in anul 2023
Incepand cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 24,194 lei/ora.
Bacsisul in 2023
Bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia.
O noua lege privind dialogul social
S-a modificat in mod esential negocierea colectiva, reprezentativitatea partenerilor sociali si reglementarea conflictelor colective de munca.
Concediul de crestere a copiilor
Noua reglementare extinde perioada netransferabila de concediu pentru cresterea copilului in cazul parintelui care nu a solicitat initial acest drept, de la cel putin 1 luna la cel putin 2 luni din perioada totala a concediului, daca ambii parinti indeplinesc conditiile legale,
detalii AICI >>>
Normele metodologice de aplicare a concediului paternal
Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 10 zile lucratoare cu inca 5 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
Principalele articole din editia lunii ianuarie:
Hotarare a CJUE: Angajatorul este obligat sa le cumpere ochelari de vedere salariatilor care lucreaza la calculator!
Prevederi noi care trebuie incluse in CIM privind alte drepturi si avantaje acordate salariatilor
Conform Legii nr. 283/2022, bonusurile de performanta trebuie mentionate in CIM
Clarificari privind modul corect de interpretare a O.U.G. nr. 168/2022,
detalii AICI >>> Nu se modifica modul de calcul al salariului de baza incepand cu data de 1 ianuarie 2023
Actiunile de control programate de Inspectia Muncii pentru 2023
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<