Potrivit contractul colectiv de munca (CCM), contractul individual de munca poate inceta din initiativa unitatii, pentru motive care tin de persoana salariatului, respectiv la 3 absente nemotivate consecutive sau 5 absente nemotivate cumulate intr-un an calendaristic.
Un salariat a lipsit nemotivat in luna martie 6 zile .A continuat sa absemnteze nemotivat si in luna aprile respectiv 20.04.2012. Abia in data de 04.04.2012 seful de sectie al salariatului respectiv a intocmit un referat prin care a solicitat incetarea raporturilor de munca cu salariatul. In data de 09.04.2012, unitatea a transmis prin posta convocatorul privind cercetarea disciplinara a salariatului care a avut loc in data de 19.04.2012, in urma careia i s-a incetat CIM.in data de 20.04.2012 . Cu ocazia sarbatorilor de Paste, fiecare salariat al unitatii a beneficiat de tichete cadou, conform CCM.
Vom vedea daca salariatul in cauza mai are dreptul, conform legii, sa beneficieze de acele tichete cadou.
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 51 alin. (2) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Consecinta absentarii de la locul de munca este suspendarea contractului individual de munca care produce efectul suspendarii platii drepturilor de natura salariala. In acest sens, art. 49 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natură salariala de catre angajator.
Suspendarea contractului individual de munca in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern, pentru absente al caror caracter nemotivat a fost dovedit, se inregistreaza in registrul de evidenta a salariatilor. De aceea, suspendarea contractului individual de munca trebuie materializata intr-o decizie a angajatorului ce constituie temeiul inscrierilor in registrul general de evidenta a salariatilor potrivit HG 500/2011.
In situatia prezentata consideram ca, anterior incetarii contractului individual de munca, trebuia sa emiteti o decizie de suspendare a contractului individual de munca pe durata absentelor nemotivate, iar suspendarea sa o inregistrati in Revisal, deoarece potrivit HG 500/2011 orice perioada de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia celor care au la baza certificatele medicale, trebuie operate in Revisal.
Din speta nu reiese ca ati suspendat contractul individual de munca al salariatului pentru absente nemotivate inainte de incetare, astfel incat intr-o astfel de situatie salariatul apare cu un contract de munca in executare (nesuspendat) pe perioada in care a absentat de la locul de munca. Astfel, neacordarea tichetele cadou prevazute in contractul colectiv de munca se justifica daca ati suspendat contractul individual de munca pe durata absentelor nemotivate.
Daca nu ati efectuat formalitatile de suspendare ale contractului inidividual de munca, in cazul in care nu acordati salariatului drepturile prevazute in contractul colectiv de munca, va asumati riscul descoperirii acestor nereguli in cazul unui control al inspectorilor de munca.