In cadrul unei societati, managerul general este schimbat din functie, acesta avand contract de mandat. Inainte ca acesta sa fie numit manager general, contractul de munca detinut pana la acea data a fost suspendat in baza unei decizii emise de C.A. pe perioada exercitarii mandatului.
Se va stabili astfel daca la finalizarea termenului de mandat, societatea va trebui sa reia contractul individual de munca vechi si daca ar fi trebuit ca respectivul contract de manager general sa fie suspendat.
Mentionam ca raspunsul depinde functia pe care salariatul o avea la momentul intrarii in vigoare a OUG 82/2007. Daca functia era de director general atunci contractul individual de munca a incetat de drept la data intrarii in vigoare a OUG 82/2007 conform art. V din acest act normativ.
In situatia in care un salariat angajat pe o alta functie a acceptat mandatul de director general, contractul individual de munca a fost suspendat de drept la data acceptari imandatului. Astfel, potrivit art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general. Prin director al societatii pe actiuni se intelege potrivit alin. (5) din acelasi articol, numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu alin. (1).
Asadar, potrivit definitiei, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii. Art. 137 indice 1 alin. 3 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, astfel cum a fost introdus prin Legea 441/2006 , prevede ca pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Prin OUG 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente a fost modificat art. 152 din Legea 31/1990
. In urma acestei modificari, art. 152 alin. (1) prevede ca: Directorii sunt raspunzatori pentru neindeplinirea indatoririlor lor. Prevederile art. 137 indice 1 alin. (3), ale art. 144 indice 1, 144 indice 3, 144 indice 4, 150 si ale art. 153 indice 12 alin. (4) se aplica directorilor in aceleasi conditii ca si administratorilor.
Asadar, din aceste dispozitii legale intelegem ca in cazul in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii (adica dintre salariatii angajati pe o functie ce nu presupunea indeplinirea mandatului de director, de exemplu inginer) contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului de director.
In concluzie, suspendarea prevazuta de art. 137 indice 1 alin. 3 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, astfel cum a fost introdus prin Legea 441/2006, se refera la situatiile in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, situatie in care contractul lor de munca trebuie suspendat pe perioada mandatului, urmand ca la incetarea madatului, contractul individual de munca sa isi reia cursul in sensul ca administratorul/directorul redevine salariat al societatii reluandu-si functia detinuta anterior acceptarii mandatului de director.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro