Analizam o situatie expusa de un angajator. Un salariat pensionat pentru limita de varsta este angajat in cadrul institutiei cu CIM pe perioada determinata de la 18.07.2012 pana pe data de 18.07.2014. Incepand cu data de 7.04.2014 angajatorul solicita incheierea a inca unui CIM, pe perioada determinata, de 12 luni.
Angajatorul doreste sa stie daca regula contractelor succesive se aplica acestui salariat in conditiile in care, incepand cu data de 07.04, angajatul va avea 2 CIM care se vor desfasura in paralel.
Mai mult, angajatorul doreste sa fie daca, dupa ce se finalizeaza CIM ce expira pe data de 18.07.2014, i se mai poate face un alt CIM pe perioada determinata si care va fi durata maxima ce i se poate trece.
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii:
Tinem cont de prevederile art. 82 alin. (5) din Codul muncii, republicat. Astfel, contractele individuale de munca pe durata determinata, incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In concluzie, chiar legiuitorul defineste contractele succesive ca fiind CIM-uri pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata.
Iata situatiile in care putem incheia CIM pe durata determinata, conform dispozitiilor art. 83 din Codul muncii, republicat:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
Atentie! Conform art. 84 alin. (1) din Codul muncii republicat, CIM pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o durata mai mare de 36 de luni.
De asemenea, daca CIM pe durata determinata este incheiat in vederea inlocuirii unui salariat al carui CIM este suspendat, durata contractului expira la incetarea motivelor care au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
In ceea ce priveste contractele individuale de munca succesive, acestea nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare, dupa cum prevede art. 82 alin. (5) din cod.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro