O salariata care a solicitat odata cu aparitia Legii 19/2020 concediu supraveghere copil pana la finalizarea cursurilor scolare (cu respectarea conditiilor cumulative a conditiilor) a aflat recent, cu ocazia solicitarii fluturasilor de salariu, ca in toata aceasta perioada (20 martie - 12 iunie) a fost in
somaj tehnic. Salariatei nu i s-a comunicat nicio decizie privind suspendarea contractului individual de munca pentru situatia somajului tehnic. Respectiva salariata doreste sa conteste suspendarea, ce solutii are?
Raspunsul specialistului:
Salariata poate contesta suspendarea contractului individual de munca in baza cererii de solicitare a zilelor libere pentru supraveghere copil si a unei dovezi din care sa rezulte ca in perioada mentionata in cerere contractul sau de munca a fost suspendat.
Va putea sesiza si inspectoratul teritorial de munca de la sediul angajatorului pentru remedierea situatiei, in baza acelorasi dovezi.
Cu sau fara raspunsul primit de la ITM va putea contesta in instanta suspendarea contractului sau de munca pe perioada cat s-a aflat in
zile libere pentru supravegherea copilului conform dispozitiilor Legii 19/2020 cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 269 alin. (2) din Codul muncii, cererea va fi inaintata instantei competente in a carei circumscriptie are salariata domiciliul sau resedinta.
Salariata are toate motivele sa solicite anularea suspendarii contractului de munca pentru perioada cat a beneficiat de zile libere pentru supravegherea copilului deoarece pe aceasta perioada contractual sau de munca nu trebuia suspendat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<