Atentie: perioada de proba incepe doar dupa ce ati incheiat contractul de munca

contract de muncaperioada de proba
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Perioada de proba este unul dintre cele mai delicate aspecte din legislatia muncii, atat pentru angajatori cat si pentru angajat. In functie de domeniul de activitate si de partea "baricadei" in care fiecare se afla se nasc intrebari precum: ce presupune perioada de proba, ce drepturi are salariatul, cand trebuie sa informam persoana selectata in vederea angajarii (sau a refuzului de angajare), cand se incheie contractul de munca sau cand poate el sa inceteze.

Iata cateva dintre raspunsuri

1. Perioada de proba constituie o modalitate de verificare a aptitudinilor profesionale care se foloseste numai dupa ce contractul individual de munca a fost incheiat. Asadar incheierea contractului de munca precede perioada de proba iar angajarea unei persoane nu se face dupa expirarea perioadei de proba, ci inainte.

2. Pe durata perioadei de proba, conform art. 31 alin. (5) din Codul muncii, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

3. Conform aceluiasi articol 31, dar alineatul 41, din Codul Muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti. Asadar, oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, dar nu mai tarziu de acest moment, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, angajator sau salariat.

4. Angajatorul este obligat sa informeze persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, conform cu art. 17 alin. (1) din Codul muncii. Alineatul 11 al aceluiasi articol stabileste ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

Concluzie: Perioada de proba incepe sa curga de la data incheierii contractului individual de munca daca aceasta data coincide cu inceperea prestarii activitatii. Daca, potrivit intelegerii partilor, activitatea incepe sa fie prestata la o data ulterioara incheierii contractului individual de munca, perioada de proba incepe sa curga de la aceasta data. Obligatia de informare este indeplinita in momentul incheierii contractului individual nefiind necesar un inscris prelabil prin care salariatul sa fie informat cu privire la elementele contractului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de muncaperioada de proba

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie: perioada de proba incepe doar dupa ce ati incheiat contractul de munca Nota: 3 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]