Iata cateva dintre raspunsuri
1. Perioada de proba constituie o modalitate de verificare a aptitudinilor profesionale care se foloseste numai dupa ce contractul individual de munca a fost incheiat. Asadar incheierea contractului de munca precede perioada de proba iar angajarea unei persoane nu se face dupa expirarea perioadei de proba, ci inainte.
2. Pe durata perioadei de proba, conform art. 31 alin. (5) din Codul muncii, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
3. Conform aceluiasi articol 31, dar alineatul 41, din Codul Muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti. Asadar, oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, dar nu mai tarziu de acest moment, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, angajator sau salariat.
4. Angajatorul este obligat sa informeze persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, conform cu art. 17 alin. (1) din Codul muncii. Alineatul 11 al aceluiasi articol stabileste ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Concluzie: Perioada de proba incepe sa curga de la data incheierii contractului individual de munca daca aceasta data coincide cu inceperea prestarii activitatii. Daca, potrivit intelegerii partilor, activitatea incepe sa fie prestata la o data ulterioara incheierii contractului individual de munca, perioada de proba incepe sa curga de la aceasta data. Obligatia de informare este indeplinita in momentul incheierii contractului individual nefiind necesar un inscris prelabil prin care salariatul sa fie informat cu privire la elementele contractului.