In randurile urmatoare, analizam cazul unei salariate care va primi somaj ultima data in data de 6 decembrie 2013. Salariata in cauza este insarcinata, iar data nasterii estimata este de 15 aprilie 2014.
Vom vedea cum va proceda angajatorul pentru ca salariata sa nu piarda concediul de sarcina si lehuzie avand in vedere ca nu poate aduce la somaj acest concediu incepand din luna decembrie. Astfel, se va stabili care este procedura pentru obtinerea acestui concediu la care sa se adauge concediul pentru crestere copil.
Pentru a beneficia de concediu de maternitate, femeia trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii la data intrarii in concediu, si anume:
- sa se afle in una dintre situatiile prevazute de art. 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
- conditia stagiului de cotizare de cel putin 1 luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, astfel cum prevede art. 7 din acelasi act normativ. se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Astfel, pentru a beneficia de concediu de maternitate in luna aprilie 2014 conditia stagiului de cotizare e indeplinita in speta intrucat in speta apreciem ca exista 22 zile de stagiu. Cu toate astea la data respectiva salariata trebuie sa se afle si in una dintre situatiile prevazute la art. 1 din ordonanta. Situatiile prevazute de art. 1 din OUG 158/2005 sunt:
- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
- desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii,
- sunt asociati, comanditari sau actionari;
- sunt membri ai asociatiei familiale;
- sunt autorizate sa desfasoare activitati independente;
- sunt persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
In lipsa indeplinirii celor doua conditii in mod cumulativ apreciem ca salariata nu va putea beneficia de concediu de maternitate. In ceea ce priveste procedura, precizam ca acordarea indemnizatiei de maternitate este conditionata de prezentarea certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii.
Potrivit art. 36 alin. (1) din OUG 158/2005, calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul, astfel cum prevede alin. (2) al aceluiasi articol.
Conform art. 36 alin. (3) din acelasi act normativ, plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B;
b) institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) si pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) si la art. 32.
Astfel veti prezenta certificatul medical platitorului in functie de situatia in care va aflati, respectiv: angajator, institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj sau casa de asigurari de sanatate.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro