"Pot acorda masa calda in valoare de 21 lei unor salariati si tichete de masa in valoare de 10 lei altora?"
Acordare tichete de masa diferentiat, solutia specialistului:
Tichetele de masa si asigurarea mesei calde au acelasi scop si anume asigurarea hranei salariatilor.
In situatia expusa exista doua deosebiri:
1) O deosebire sub aspectul modalitatii de suportare a hranei de catre angajator – pentru unii salariati prin asigurarea mesei calde, iar pentru alti salariati prin acordarea tichetelor de masa.
2) O deosebire sub aspectul cuantumului suportat de angajator – 21 de lei in cazul unor salariati, 10 lei in cazul altor salariati.
Ambele deosebiri de tratament trebuie sa fie justificate de un criteriu obiectiv intemeiat, altfel se poate considera discriminare. Astfel, angajatorul trebuie sa justifice de ce unor salariati le asigura masa calda si altora le acorda tichete de masa.
Spre exemplu, un criteriu obiectiv intemeiat ar fi acela ca salariatii carora li se acorda tichete de masa presteaza activitate in alt loc de munca decat salariatii carora li se acorda masa calda si in acel loc de munca nu exista conditii pentru servirea mesei calde.
De asemenea, angajatorul trebuie sa justifice si acordarea unei sume mai mari pentru hrana unora dintre salariati. Spre exemplu, se poate suporta o suma de bani mai mare pentru salariatii care muncesc in conditii grele, cum ar fi pe santier sau in locuri izolate, in timp ce salariatilor care presteaza activitate administrativa nu li se acorda etc.
Cu alte cuvinte, raspunsul la intrebare este afirmativ, in conditiile in care tratamentul diferentiat aplicat salariatilor este obiectiv justificat.
Expertii Raluca Dimitriu, Rodica Mantescu, Gabriela Dita etc. au reusit sa ofere in aceasta revista exact ceea ce cauta orice manager HR, director economic sau cadru de conducere: informatii de specialitate transpuse intr-un limbaj usor de inteles, axate pe modificari legislative si sfaturi practice cu utilitate 100%.
De asemenea, vrem sa fiti la curent cu noutatile din domeniu!
Descoperiti ACUM
Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal + CADOU,
detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<