Conditie minima pentru somajul tehnic dupa 1 iunie: 15 zile de contract suspendat. Declaratiile Ministrului Muncii

ministrul muncii violeta alexandrusomaj tehnic 1 iuniesomaj tehnic oug 92/2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a facut miercuri mai multe declaratii de presa, anuntand ca  Ministerul Muncii a facut plati de aproximativ 2,8 mld. lei pentru 1,8 milioane de angajati si profesionisti aflati in somaj tehnic, pana la finalul lunii mai.
 
”La sfarsitul lunii mai, Romania a reusit (...) un rezultat foarte bun comparativ cu alte tari europene, in sensul ca de la reglementare pana la efectuarea platilor a reusit sa mobilizeze nu mai putin de 2,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1,8 milioane de angajati si profesionisti”, a declarat Violeta Alexandru.
 
De asemenea, ministrul a explicat ca s-au facut toate eforturile de comunicare cu beneficiarii acestei masuri de sprijin denumite somaj tehnic si acolo unde au fost intampinate dificulati s-au luat masuri pentru a fi remediate.
 
 “Fac un apel catre cei care revin la munca, sa pastreze masurile de protective, de preventie, sa aiba grija de sanatatea lor, de sanatatea celor cu care muncesc si, bineinteles, de sanatatea celor dragi, sa revina in activitate cu toate masurile de protectie puse la punct”.
Ministrul Muncii a prezentat si cateva exemple de domenii de activitate care vor ramane inchise dupa 1 iunie si care vor continua sa primeasca sprijin pentru somajul tehnic. O parte din fondurile pentru somaj tehnic vor fi preluate din fonduri europene.
 
”Suntem constienti ca unele domenii trebuie sa ramana inchise, este vorba despre domenii unde activitatea presupune participarea unui public numeros si de aceea sprijinim in continuare aceste domenii prin continuarea somajului tehnic. (…) Cateva exemple de domenii care vor ramane inchise: activitatile de tip spectacole, concerte, cu public de peste 500 persoane, atat in spatii deschise, cat si inchise, restaurantele cu spatii inchise, mall-urile cu suprafata de peste 15.000 de mp, activitatile sportive de tip fitness, piscine in spatii inchise, sporturile de contact, gradinitele, cresele, in care activitatea inseamna lucrul cu copiii, precum si transportul aerian, pana la deciziile ulterioare pe care le va anunta Guvernul”, a explicat Violeta Alexandru.
 
Ministerul Muncii va continua sa ofere sprijinul reprezentand indemnizatia de somaj tehnic pentru toti cei care desfasurau activitate in domeniile care raman inchise si care acum nu mai pot desfasura activitatile respective pentru care se mentin restrictiile.
 
“Prioritatea noastra este insa sa sprijinim mediul economic, sa-i sprijinim pe angajati sa revina in activitate. In primul rand, ca ministru al muncii, ca om care primeste mesaje incontinuu de la angajati, de la angajatori, trebuie sa va spun ca personal vad o revenire in activitate bazata pe responsabilitate, asumare din partea angajatorilor. In comunicarea pe care am avut-o in aceasta perioada, am constatat ca o buna parte dintre cei care revin in activitate sunt preocupati de masurile de protective, mi se pare o atitudine responsabila pe care sunt convinsa ca o au nu numai angajatorii, ci si echipele lor, angajatii”, a declarat Violeta Alexandru.
 
De asemenea, ministrul a explicat ca aceasta perioada prin care am trecut nu se termina imediat, iar Guvernul stie ca firmele se afla in continuare in fata unei provocari si vine cu o masura direct in sprijinul lor prin acordarea unui procent de 41,5% din costul salarial al fiecarui angajat care anterior a fost in somaj tehnic. Conditia minima este ca respectivul angajat sa fi fost cel putin 15 zile in somaj tehnic, in suspendare temporara a contractului de munca. Conditia ceruta angajatorului este sa mentina contractul de munca pana la sfarsitul anului, dupa finalizarea celor 3 luni in care Guvernul acorda acest sprijin fix.
 
Termenul in care se vor face platile catre angajator a somajului tehnic s-a redus de la 15 zile la 10 zile. 

Sprijinul de 2.500 lei se va acorda angajatorilor inclusiv daca angajaeaza persoane care au avut contracte de munca in strainatate, incetate in timpul pandemiei. Ministrul Muncii incurajeaza angajatorii din Romania sa angajeze persoane aflate in aceste situatii.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ministrul muncii violeta alexandrusomaj tehnic 1 iuniesomaj tehnic oug 92/2020

Data aparitiei: 03 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditie minima pentru somajul tehnic dupa 1 iunie: 15 zile de contract suspendat. Declaratiile Ministrului Muncii Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]