Pensia anticipata. Care sunt conditiile de acordare si cum intocmim dosarul de pensionare?

25 Octombrie 2013
25 Octombrie 2013
Resurse Umanepensiepensia anticipatapartialaOUG nr 19/2012dosarul de pensiepensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In ce priveste acordarea pensiei anticipate, precizam ca aceasta pensie se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Procurarea adeverintelor utile pentru stabilirea dreptului la pensie cade in sarcina persoanei interesate, casele teritoriale de pensii avand obligatia sa utilizeze date certe pentru stabilirea dreptului de pensie.

Dovedirea perioadelor de activitate si a veniturilor de natura salariala in vederea pensionarii se face pe baza inregistrarii acestora in carnetul de munca sau prin adeverinte eliberate de angajatori, din care sa rezulte si plata contributiei de asigurari sociale in cuantumul prevazut de lege.

Singurele institutii in masura sa precizeze veniturile salariale, conditiile de munca si natura sporurilor acordate, sunt angajatorii sau detinatorii arhivelor acestora, ei avand obligatia de a elibera aceste adeverinte la solicitarea in scris a cetatenilor, purtand totodata intreaga raspundere cu privire la valabilitatea si corectitudinea acestora.

Vom stabili, totodata, daca o persoana care s-a pensionat inainte de intrarea in vigoare a OUG nr. 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale poate beneficia de recalcularea pensiei prin valorificarea majorarii salariale.

Mentionam ca OUG nr.19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale reglementeaza recuperarea reducerilor salariale stabilite prin Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare.

In conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei, "legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile".

Astfel, majorarea cu 8% a cuantumului brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice s-a realizat incepand cu data de 1 iunie 2012, vizand categoriile de salariati in activitate.

Sursa: Ministerul Muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]