In viziunea ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai, cresterea pensiilor, dar si eliminarea inechitatilor din sistem, care persista de ani de zile, reprezinta prioritati si nu se va renunta la aceste masuri.
Conform declaratiilor facute de Budai, nu va renunta sub nicio forma la cresterea pensiilor, deoarece reprezinta o necesitate:
"Cresterea pensiilor este o necesitate, iar PSD a pus in programul de guvernare acest lucru. (...) Din punctul meu de vedere, ca ministru al Muncii, nu voi renunta sub nicio forma la cresterea pensiilor si rezolvarea inechitatilor din sistem", a precizat Marius Budai, intr-un mesaj transmis de Ministerul Muncii, informeaza
Agerpres.
De asemenea, ministrul Muncii a mentionat si ca este necesara renegocierea procentului de 9,4% din PIB prevazut in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), acesta fiind considerat plafonul maxim al cheltuielilor in ceea ce priveste pensiile.
"A fost o discutie la Cotroceni la inceputul anului in care am sustinut exact acest lucru inclusiv din perspectiva renegocierii acelui procent de 9,4% din PIB pus din pix de dl. Ghinea de la USR. Domnul Iohannis s-a interesat de acest lucru. Nu avem voie sa lasam ca actiunile fara logica ale USR, din PNRR, sa afecteze milioane de pensionari. Este obligatia noastra sa aparam drepturile pensionarilor", a mai precizat Budai.
Dosarul de pensie 2022: acte necesare si cand se depune
Asa cum bine stim, in sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.
Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.
Conform Legii Pensiilor, persoanele domiciliate in strainatate pot transmite cererea prin care solicita pensie din sistemul public de pensii, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de ultimul loc in care au fost asigurate in Romania, respectiv la casa de pensii sectoriala competenta...mai multe despre
dosarul de pensie 2022 >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<