Proiect de lege la MM: Scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii

05 August 2014
05 August 2014
amnistiere pensionariamnistie fiscala pensiirestituire pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Pe site-ul Ministerului Muncii a fost lansat spre dezbatere proiectul de lege referitor la scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii.

Conform proiectului, se doreste scutirea de la plata debitelor "in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite". In aceasta situatie, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza din oficiu sau la solicitarea pensionarulu, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

"Sumele rezultate se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenuui general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor."

"Conform prevederilor Legii nr. 120/2014 pentru scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor
provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat, debitele pensionarilor proveniti din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat, aflate in sarcina acestora la data intrarii in vigoare a prezentei legi, generate de interpre tari neunitare ale prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, aprobata prin Legea nr. 383/2003, si ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, se scutesc de la plata.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive pentru prezentul proiect mai sus mentionat.

Care sunt sursele din care provin debitele stabilite in sarcina pensionarilor:

- nerespectarea de catre pensionar a prevederilor legale privind cumulul pensiei cu veniturile salariale;

- declararea de catre pensionar a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei;

- depunerea de catre pensionar, la dosarul de pensie, a unor documente eliberate fara respectarea
legislatiei;

- stabilirea eronata a pensiei generata de interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei sau ca urmare a unor erori de procesare a dosarelor de pensionare.

"Prin prezentul proiect de lege se propune scutirea de la plata debitelor generate de interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor pentru toti pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

[...]

Proiectul de lege nu are in vedere scutirea de la plata a debitelor care au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate fara respectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei au nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului.", se mai arata in cadrul expunerii de motive pentru proiectul prezent.


sursa: Ministerul Muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]