Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii cu cel putin 10 ani pot solicita acordarea pensiei anticipate.
Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii cu cel putin 10 ani pot solicita acordarea pensiei anticipate.Pensia anticipata va putea fi acordata in aceste conditii cu cel mult 5 ani mai devreme de implinirea varstei standard de pensionare (art. 49 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata).
Cum se calculeaza stagiul complet de cotizare pentru obtinerea pensiei anticipate?
• Eliminarea perioadelor asimilate
In conformitate cu dispozitiile art. 38 alin. (5), respectiv art. 49 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au in vedere perioadele asimilate prevazute de art. 38 alin. 1 lit. b) si c) din lege. Este vorba despre perioadele in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar ori a satisfacut serviciul militar.
Aceste perioade asimilate pot fi folosite la calcularea stagiului de cotizare in sistemul asigurarilor sociale numai de persoanele care solicita pensia pentru limita de varsta.
• Perioada acordarii indemnizatiei de somaj
Ce se intampla cu perioadele in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de somaj?
Aceste perioade pot fi folosite la stabilirea stagiului de cotizare necesar in vederea acordarii pensiei anticipate.
Nu are relevanta daca indemnizatia de somaj a fost acordata in temeiul dispozitiilor Legii nr. 1/1991, legea somajului, in prezent abrogata, ori in temeiul Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, art. 48 din Legea nr. 76/2002, modificata si completata, stabileste in mod expres faptul ca beneficiarii indemnizatiei de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat, plata contributiei fiind suportata in acest caz din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Cum puteti afla daca indepliniti conditiile pentru acordarea pensiei anticipate?
Cel mai simplu mod de a afla acest lucru este prezentarea asiguratului la sediul casei teritoriale de pensii din raza teritoriala in care domiciliaza.Casele de pensii vor verifica carnetul de munca, respectiv celelalte adeverinte care atesta vechimea in munca a asiguratului, si vor efectua o simulare a conditiilor privind pensionarea anticipata. Daca in urma acestei simulari rezulta indeplinirea conditiilor legale, asiguratul va putea depune dosarul de pensionare anticipata.
Exemplu
Un barbat in varsta de 58 de ani si 7 luni doreste depunerea dosarului in vederea pensionarii anticipate in luna iunie 2005.
Din documentele privind vechimea in munca, rezulta ca a realizat un stagiu de cotizare in sistemul public de 41 de ani si 2 luni.
Asiguratul respectiv nu are studii superioare, iar perioada stagiului militar de 1 an nu a fost luata in calcul la stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru acordarea pensiei anticipate.
In continuare, va fi analizata cererea de pensionare anticipata, in functie de urmatoarele coordonate:
a) stagiul complet de cotizare pentru barbati in luna iunie 2005 este de 30 de ani si 7 luni. Asiguratul are un stagiu de cotizare de 41 de ani si 2 luni, deci a depasit stagiul complet de cotizare cu 10 ani si 5 luni. Astfel, este indeplinita prima conditie a pensionarii anticipate, depasirea stagiului complet de cotizare cu cel putin 10 ani;
b) varsta standard de pensionare pentru barbati in luna iunie 2005 este de 62 de ani si 7 luni. Asiguratul are o etate de 58 de ani si 7 luni. Astfel, este indeplinita si cea de-a doua conditie a pensionarii anticipate, reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare.