Ministrul Muncii: Pasii pentru deschiderea dosarului de pensie comunitara. Procedura si model cerere

dosar pensie comunitaraformular pensie strainatatepasii procedura pensie comunitaraministrul muncii violeta alexandru
Ministrul Muncii: Pasii pentru deschiderea dosarului de pensie comunitara. Procedura si model cerere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a publicat saptamana aceasta un set de instrucÅ£iuni pentru lucratorii romani care muncesc sau au muncit cu forme legale in afara Romaniei intr-un stat membru al Uniunii Europene si care sunt interesaÅ£i sa isi depuna dosarul de pensie comunitara. Totodata, ministrul a publicat si formularul necesar pentru indeplinirea acestei proceduri. 
 
"Una dintre prioritatile acestei perioade: reducerea intarzierilor in dosarele de pensii comunitare. Punem lucrurile in ordine. 
 
Aici sunt implicate institutii din 2 sau din mai multe tari. Presupune un efort complex pentru ca implica, pe langa munca si seriozitatea din fiecare tara, si un schimb de informatii si documente intre state. M-am ocupat in ultimele saptamani de situatia dosarelor din Spania si din Italia, dosare cu intarzieri chiar si de peste 2 ani. Multumesc romanilor nostri care imi scriu ca au primit deciziile. Ma ajuta mult sa primesc acest feedback. Cu fiecare caz rezolvat, simt ca este util mandatul meu. 
 
Pentru Spania, de la 500 dosare cu termene intarziate, am ajuns la 98. Pentru Italia, de la 2300 dosare, am ajuns la 914. in septembrie am cerut o videoconferinta pentru evaluarea rezultatelor pentru ca vreau sa stie autoritatile italiene ca vom urmari subiectul pana la ultimul dosar intarziat.
 
Ce tine de mine – si ma implic pana la nivel de ministri ai muncii - fac. Ce tine de Casa Nationala de Pensii Publice, urmaresc sa se intample si vad mobilizare. Multumesc. Am nevoie, insa, sa ma ajute si persoanele care solicita pensie comunitara si, de aceea, m-am gandit sa centralizez aici cateva informatii importante", a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe pagina sa de socializare. 
 
Totodata, Violeta Alexandru a clarificat limitele de vechime pentru obtinerea pensiei comunitare:
 
>>> Pentru a obtine o pensie din sistemul public din Spania sau din Italia, trebuie sa aveti minim 15 respectiv 20 ani de munca contributiva (lucrati cumulat in orice stat al Uniunii Europene).
 
>>> Pentru a obtine o pensie din sistemul public din Romania, trebuie sa aveti minim 15 ani de munca contributiva (lucrati doar in Romania sau cumulat in orice stat al Uniunii Europene). Daca aveti minim 15 ani de lucru in Romania, vi se va calcula o pensie in Romania, separata de pensia pe care o veti primi din celalalt stat.
 
Deci  conteaza mult perioada muncita pentru care s-au platit contributii! 
 
>>> Daca vechimea este mai mica de 15 ani, este necesar pentru deschiderea dreptului de pensie din Romania, de confirmarea vechimii complete din strainatate prin formularul E 205. 
 
 
>>> Pentru stabilirea drepturilor de pensie, persoana indreptatita se adreseaza UNEI SINGURE INSTITUtII in tara in care are domiciliul sau resedinta la momentul pensionarii, aceasta cerere fiind valabila pentru toate institutiile din tarile membre Uniunii Europene unde persoana a lucrat.
 
Iata care sunt, conform informatiilor publicate, PASII PENTRU DESCHIDEREA DOSARULUI DE PENSIE COMUNITARA:
 
 
1. Cererea de pensie se depune de regula la institutia competenta din raza de domiciliu sau de resedinta sau in baza unei procuri speciale, in Romania, daca aveti domiciliul valabil aici. Documentele depuse impreuna cu cererea dvs. pentru o pensie comunitara vor fi trimise catre institutia omoloaga din tara unde ati lucrat, de catre institutia din Romania,  pentru a se deschide dreptul la pensie comunitara.
Schimbul de informatii intre state privind vechimea in munca se face prin intermediul formularului E205. Institutiile comunica intre ele acest formular.
 
2. In momentul in care va decideti sa deschideti dreptul de pensie si mergeti la institutia de pensii din tara sau din strainatate, in functie de locul in care aveti resedinta, asigurati-va ca aveti toate documentele necesare. De exemplu, pentru limita de varsta sunt necesare:
 
* carnetul de munca (original si copie)/alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu  realizata;
 
* actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie); livretul militar (original si copie);
 
* diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi; dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
* adeverinta privind sporurile cu CARACTER PERMANENT (cf. legii/contractului colectiv/individual de munca (original);
 
* adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca, in conditii deosebite si speciale , in original. Atentie, angajatorul trebuie sa fie achitat contributii suplimentare pentru aceste grupe.
 
* documente din care sa reiasa perioada de lucru si locul de munca in strainatate.
 
⚠️ Este important ca documentele depuse sa aiba: numar, data de inregistrare, stampila unitatii emitente, semnatura, sa fie lizibile/nedeteriorate. 
 
"Este indicat sa reveniti dupa o perioada (o luna, de exemplu) sa verificati la institutia unde ati depus dosarul daca s-au trimis catre Romania documentele dvs. Sigur ca ideal ar fi sa va contacteze institutiile si eu sper ca asa sa se si intample curand. 
 
 Am sunat personal romani din Spania si Italia care mi-au spus ca au depus documentele de pensie comunitara de peste un an dar ca nu s-au mai interesat. Avand pensia din Romania, nu au mai considerat o prioritate", a adaugat Violeta Alexandru.





NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dosar pensie comunitaraformular pensie strainatatepasii procedura pensie comunitaraministrul muncii violeta alexandru

Data aparitiei: 31 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministrul Muncii: Pasii pentru deschiderea dosarului de pensie comunitara. Procedura si model cerere Nota: 4.88 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]