Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a publicat saptamana aceasta un set de instrucţiuni pentru lucratorii romani care muncesc sau au muncit cu forme legale in afara Romaniei intr-un stat membru al Uniunii Europene si care sunt interesaţi sa isi depuna dosarul de pensie comunitara. Totodata, ministrul a publicat si formularul necesar pentru indeplinirea acestei proceduri.
"Una dintre prioritatile acestei perioade: reducerea intarzierilor in dosarele de pensii comunitare. Punem lucrurile in ordine.
Aici sunt implicate institutii din 2 sau din mai multe tari. Presupune un efort complex pentru ca implica, pe langa munca si seriozitatea din fiecare tara, si un schimb de informatii si documente intre state. M-am ocupat in ultimele saptamani de situatia dosarelor din Spania si din Italia, dosare cu intarzieri chiar si de peste 2 ani. Multumesc romanilor nostri care imi scriu ca au primit deciziile. Ma ajuta mult sa primesc acest feedback. Cu fiecare caz rezolvat, simt ca este util mandatul meu.
Pentru Spania, de la 500 dosare cu termene intarziate, am ajuns la 98. Pentru Italia, de la 2300 dosare, am ajuns la 914. in septembrie am cerut o videoconferinta pentru evaluarea rezultatelor pentru ca vreau sa stie autoritatile italiene ca vom urmari subiectul pana la ultimul dosar intarziat.
Ce tine de mine – si ma implic pana la nivel de ministri ai muncii - fac. Ce tine de Casa Nationala de Pensii Publice, urmaresc sa se intample si vad mobilizare. Multumesc. Am nevoie, insa, sa ma ajute si persoanele care solicita pensie comunitara si, de aceea, m-am gandit sa centralizez aici cateva informatii importante", a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe pagina sa de socializare.
Totodata, Violeta Alexandru a clarificat limitele de vechime pentru obtinerea pensiei comunitare:
>>> Pentru a obtine o pensie din sistemul public din Spania sau din Italia, trebuie sa aveti minim 15 respectiv 20 ani de munca contributiva (lucrati cumulat in orice stat al Uniunii Europene).
>>> Pentru a obtine o pensie din sistemul public din Romania, trebuie sa aveti minim 15 ani de munca contributiva (lucrati doar in Romania sau cumulat in orice stat al Uniunii Europene). Daca aveti minim 15 ani de lucru in Romania, vi se va calcula o pensie in Romania, separata de pensia pe care o veti primi din celalalt stat.
Deci conteaza mult perioada muncita pentru care s-au platit contributii!
>>> Daca vechimea este mai mica de 15 ani, este necesar pentru deschiderea dreptului de pensie din Romania, de confirmarea vechimii complete din strainatate prin formularul E 205.
>>> Pentru stabilirea drepturilor de pensie, persoana indreptatita se adreseaza UNEI SINGURE INSTITUtII in tara in care are domiciliul sau resedinta la momentul pensionarii, aceasta cerere fiind valabila pentru toate institutiile din tarile membre Uniunii Europene unde persoana a lucrat.
Iata care sunt, conform informatiilor publicate, PASII PENTRU DESCHIDEREA DOSARULUI DE PENSIE COMUNITARA:
1. Cererea de pensie se depune de regula la institutia competenta din raza de domiciliu sau de resedinta sau in baza unei procuri speciale, in Romania, daca aveti domiciliul valabil aici. Documentele depuse impreuna cu cererea dvs. pentru o pensie comunitara vor fi trimise catre institutia omoloaga din tara unde ati lucrat, de catre institutia din Romania, pentru a se deschide dreptul la pensie comunitara.
Schimbul de informatii intre state privind vechimea in munca se face prin intermediul formularului E205. Institutiile comunica intre ele acest formular.
2. In momentul in care va decideti sa deschideti dreptul de pensie si mergeti la institutia de pensii din tara sau din strainatate, in functie de locul in care aveti resedinta, asigurati-va ca aveti toate documentele necesare. De exemplu, pentru limita de varsta sunt necesare:
* carnetul de munca (original si copie)/alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata;
* actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie); livretul militar (original si copie);
* diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi; dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
* adeverinta privind sporurile cu CARACTER PERMANENT (cf. legii/contractului colectiv/individual de munca (original);
* adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca, in conditii deosebite si speciale , in original. Atentie, angajatorul trebuie sa fie achitat contributii suplimentare pentru aceste grupe.
* documente din care sa reiasa perioada de lucru si locul de munca in strainatate.
âš ï¸ Este important ca documentele depuse sa aiba: numar, data de inregistrare, stampila unitatii emitente, semnatura, sa fie lizibile/nedeteriorate.
"Este indicat sa reveniti dupa o perioada (o luna, de exemplu) sa verificati la institutia unde ati depus dosarul daca s-au trimis catre Romania documentele dvs. Sigur ca ideal ar fi sa va contacteze institutiile si eu sper ca asa sa se si intample curand.
Am sunat personal romani din Spania si Italia care mi-au spus ca au depus documentele de pensie comunitara de peste un an dar ca nu s-au mai interesat. Avand pensia din Romania, nu au mai considerat o prioritate", a adaugat Violeta Alexandru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<