Astazi dam putina atentie unei spete mai mult decat importante. De ce? Pentru ca inca mai sunt angajatori care nu stiu ce repercusiuni atrage dupa sine lipsa evaluarii profesionala a angajatilor. Si pentru ca inca sunt foarte multi angajati care considera ca nerealizarea evaluarii profesionale reprezinta motiv de reclamatie la ITM.
Sa o luam de la inceput, din prevederile Codului Muncii, acolo unde se arata foarte clar faptul ca angajatorul are dreptul de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.
Criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor sunt incluse in regulamentul intern si sunt la dispozitia angajatilor oricand. Cel putin asa trebuie sa stea lucrurile in orice companie. RI reprezinta un document non-confidential, adresat tuturor angajatilor.
Cat despre evaluarea salariatilor, mentionam faptul ca este vitala atunci cand se cere concedierea angajatilor pentru necorespundere profesionala. Nu poti concedia un angajat pentru necorespundere profesionala daca nu i-ai realizat evaluarea profesionala.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
NU exista sanctiune expresa pentru angajatorul care nu a realizat evaluarea salariatilor! Dar acesta nu se poate folosi de dreptul de a concedia salariatii care nu corespund profesional pozitiilor ocupate daca nu a realizat evaluarea profesionala.
Evaluarea profesionala a salariatilor reprezinta un drept conferit de Codul Muncii. Este decizia angajatorului daca se va folosi sau nu de acest drept esential pentru bunul mers al oricarei firme.