Cine urmeaza sa fie concediat in a doua parte a lui 2010?
Somerii crizei provin, in mod arbitrar, din randul performerilor, incompetentilor si al celor care nu sunt agreati de sef.
“Toti pot fi vizati (de concedieri n.red.): cei competenti, pentru ca sectorul respectiv sufera si cifrele scad dramatic, cei fara pile pentru ca nu le au, cei incompetenti pentru ca sunt incompetenti (iar aici intra in discutie si criteriile de evaluare ale unei anumite companii)”, a spus pentru MONEY.ro Florin Ochiana, HR Operations Manager la Lugera & Makler.
Sorin Faur, director consultanta Resurse Umane si coordonator regional la BDO Balkans, (pozitie din care coordoneaza activitatile de resurse umane ale firmei de audit si consultanta din sapte tari), a spus ca primii vizati de concediere sunt angajatii care nu au un rol cheie in cadrul organizatiei.
“Cei mai expusi sunt incompetentii, cei foarte scumpi si care nu (mai) sunt esentiali, cei slab integrati in colectiv, cei cu “cazier” de absenteism, indisciplina, abateri de la program, cei aflati in pragul pensionarii”, a adaugat el.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Corina Diaconu, managing director la ABC Human Capital, spune ca primii angajati la care o companie ar trebui sa renunte sunt cei incompetenti, neseriosi si demotivati. Dar realitatea contrazice acest principiu meritocratic. Criza ne arata, inca o data, ca decizia de a concedia un angajat nu se bazeaza intotdeauna pe criterii obiective.
“Criteriile obiective, strict bazate pe performanta si rezultate nu sunt cele care primeaza tot timpul (n.red. in decizia de a concedia un angajat)”, mai spune Corina Diaconu.
Daca trebuie sa aleaga intre doi performeri, angajatorul ramane cu cel pe care il agreeaza.
Astfel de situatii, cand doi angajati sunt sensibil egali prin prisma criteriilor de concediere aplicate si departajarea bazata pe criterii de performanta e destul de dificila, apar destul de des, spune Sorin Faur.
Expertiza si performanta la locul de munca nu sunt o garantie ca nu iti vei pierde jobul. Daca seful tau e constrans sa aleaga intre tine si un alt angajat cu care “rezoneaza” mai bine, cel mai probabil il va pastra pe el in firma si te concedia pe tine.
“In masura in care rezultatele profesionale ale celor doi angajati sunt foarte apropiate, decizia sa (de a concedia unul dintre ei) se ia chiar pe baza unor criterii subiective, de chimie si intelegere cu respectivul angajat”, spune Corina Diaconu.
Mihaela Scarlat, consultant HR in cadrul Advice EMA Partners, spune ca firmele care vor sa isi mentina cota de piata vor pastra specialistii, renuntand mai curand la angajatii din departmentele de suport.
Ce trebuie sa faci ca sa nu fii concediat in criza?
“Angajamentul” fata de firma te poate salva de la pierderea locului de munca. Performanta, ore suplimentare si dead-line-uri stranse, cam asa s-ar traduce in aceasta perioada angajamentul fata de compania in care activezi, spun recrutorii.
“Pentru a nu fi concediat, un angajat trebuie sa demonstreze ca e performant si dedicat. Ca poate sa faca un efort suplimentar in folosul companiei acceptand sacrificii temporare pe perioada crizei (cu conditia ca ele sa ramana temporare) pentru beneficii ulterioare. Ca reuseste sa isi pastreze acelasi grad de motivare ca in perioadele de boom, daca e posibil”, explica Florin Ochiana.
Daca poti sa demonstrei disponibilitate pentru efort prelungit, ca esti un om cheie in pozitia pe care o ocupi, ca aduci valoare adaugata companiei la care lucrezi si ai pretentii salariale modeste, atunci e foarte probabil sa nu fii concediat, spune Sorin Faur.
“Pe scurt, trebuie sa demonstreze ca nu s-a uzat profesional. Ca angajatatul, in ciuda perioadei dificile pe care o traverseaza compania, poate sa investeasca un volum mare de energie si entuziam in activitatea pe care o desfasoara. Trebuie sa demonstreze ca este flexibil, ca se poate adapta rapid noilor situatii, ca este interesat sa invete continuu, pentru a fi mereu cu un pas inaintea concurentei”, explica Mihaela Scarlat.
Cum se explica deciziile de concediere subiective?
Putine companii din Romania au un sistem functional de evaluare a performantelor, spune Sorin Faur.
“In lipsa unui sistem obiectiv, sub presiunea momentului, fiecare s-a descurcat cum a putut, cerand, de obicei, sefilor de echipe, middle managerilor sa se pronunte asupra colectivului propriu. De aici multe decizii arbitrare, bazate pe subiectivism, amicitie, pareri personale, nu mai vorbim de cazurile clare de incalcare a legii, concretizate in procese aflate acum pe rol”, adauga el.
Cine ramane in joc?
Specialistii au fost cei mai ofertati de companii in primul trimestru din 2010, potrivit studiului Barometrul pietei de resurse umane din Romania, realizat de compania de cercetare Daedalus Millward Brown, in parteneriat cu HR Management Club.
Sursa: Money.ro