Evaluarea salariatilor - cand va avea loc si cum este reglementata, potrivit legii?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
28 Mai 2024
28 Mai 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Evaluarea salariatilorprocedura de evaluare salariati
Evaluarea salariatilor - cand va avea loc si cum este reglementata, potrivit legii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Conform legii, perioada evaluarii competentelor personalului pentru anul 2023 se realizeaza in decursul lunii ianuarie. Din motive legate de schimbarea procedurii de evaluare, renegociere CCM (finalizata in 04.2024), evaluarea nu a fost realizata. Prin urmare, vom efectua evaluarea in luna mai a acestui an. Putem mentiona intr-o decizie interna ca intarzierea a fost cauzata de aceste contexte sau nu are rost avand in vedere ca oricum suntem in afara legii?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Modalitatea, periodicitatea si termenele de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor din sectorul privat este stabilita de angajator.
Nu exista o reglementare a modului in care angajatorii din sectorul privat realizeaza evaluarea salariatilor, ci doar niste prevederi generale prin care se stabileste, in sarcina acestora, realizarea evaluarii.

V-am convins de importanta evaluarii? Atunci iata si o lucrare cu informatii complete despre aceasta activitate obligatorie pentru orice manager HR:
 
 
Astfel, Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca:
 
- angajatorul trebuie sa prevada in contractul individual de munca al salariatului ”criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului” - art. 17 alin. (3) lit. e);
- angajatorul stabileste obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora - art. 40 alin. (1) lit. f);
- procedura de evaluare a activitatii profesionale a salariatului trebuie sa fie stabilita prin Regulamentul intern - art. 242 lit. i).
Pentru sectorul public este reglementata perioada in care se face evaluarea anuala a personalului, aceasta fiind perioada 1 ianuarie si 31 martie din anul urmator perioadei evaluate.
 
In opinia noastra, daca in reglementarile interne ale societatii (regulamentul intern, procedura de evaluare) era/este stabilita luna ianuarie pentru realizarea evaluarii pentru anul anterior, apreciem ca totusi ar fi bine sa existe o decizie prin care sa se amane acest termen, pentru motivele mentionate de dumneavoastra.
 
Nu exista o obligatie legala in acest sens, dar pentru claritatea procesului de evaluare, o astfel de decizie de amanare a datei evaluarii pentru anul 2023 ar fi utila.
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]