Pe cine nu putem angaja

05 Februarie 2008
05 Februarie 2008
administratorsalariatmedic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

I. Incompatibilitatile la angajare

Inainte de a trece la selectia candidatilor la ocuparea unui post in cadrul companiei, trebuie analizate conditiile pe care le pune eventual legea pentru ocuparea postului respectiv.

Exemplu

Poate fi vorba despre:

– conditii de studii (spre exemplu, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea trebuie sa fie absolvente de studii economice superioare);
– conditii privind varsta minima (in cazul gestionarilor si al personalului de paza – 21 de ani, in cazul ghizilor in turism, muncitorilor portuari, personalului navigant – varsta minima de 18 ani) sau maxima (spre exemplu, 62 de ani in cazul ghizilor in turism);
– conditii privind vechimea in specialitate (pentru invatamant, se solicita indeplinirea unor conditii privind vechimea la catedra);
– conditii privind cazierul (de exemplu, nu pot fi incadrate ca gestionari persoanele care au fost condamnate penal);
– conditii privind starea de sanatate;
– existenta incuviintarii parintilor (daca persoana are intre 15 si 16 ani) etc.

Neindeplinirea oricareia dintre aceste conditii creeaza o situatie de incompatibilitate intre candidatul respectiv si postul pe care urmareste sa il ocupe. Altfel spus, acesti candidati trebuie exclusi din start, deoarece angajarea nu este, legal, posibila. Contractul de munca va fi nul.

Dar dincolo de indeplinirea acestor conditii, este posibil ca anumite persoane sa nu poata fi angajate deoarece mai au o anumita calitate sau functie, care le impiedica incheierea unui contract de munca in compania dumneavoastra.

Incompatibilitatea priveste incheierea unui contract de munca. Decurge ca uneori, alte este posibila totusi incheierea unor altfel de contracte cu persoanele incompatibile, cum contracte ar fi contractul de cesiune de drepturi de autor.

Uneori legea utilizeaza si notiunea de „nedemnitate“ pentru cazul in care starea de incompatibilitate ii este imputabila salariatului.

Exemplu

Potrivit art. 382 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial nr. 372 din 28 aprilie 2006, este nedemn de a exercita profesia de medic:

a) medicul care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de medic si pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b) medicul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.

In esenta, exista doua tipuri de incompatibilitati:

– cele dintre calitatea de salariat si o alta calitate (de somer, pensionar de invaliditate, bursier), persoanei fiindu-i interzis sa cumuleze venituri ca urmare a ambelor ipostaze;
– cele prin care se urmareste protectia publicului, a intregii societati, fata de posibilele conflicte de interese in care s-ar gasi persoana, cumuland calitati care i-ar da posibilitatea comiterii de abuzuri.

In acest din urma caz, cel mai adesea sunt exceptate activitatile didactice si de cercetare, care pot fi desfasurate, in regim de cumul de functii, chiar si de catre cei care indeplinesc functii incompatibile cu orice alte contracte de munca.

Pentru mai multe detalii click aici.

II. Incompatibilitati intre calitatea de salariat si alte calitati

1. Somerii

Art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile ulterioare, defineste somerul ca fiind persoana care, intre altele, nu are loc de munca (pct. c). Art. 17 alin. (1) prevede ca, in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii sunt persoanele care se pot gasi, intre altele, in situatia de a le fi incetat contractul individual de munca sau contractul de munca temporara din motive neimputabile lor.

Potrivit art. 44, indemnizatia de somaj inceteaza la data incadrarii in munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Totusi, prin exceptie, pentru ca somerii sa fie stimulati sa isi caute de lucru, se prevede o posibilitate de cumul partial al indemnizatiei de somaj cu salariul:

Potrivit art. 72 – 731 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, astfel cum au fost modificate si completate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2005, somerii care se angajeaza mai inainte de a se fi sfarsit perioada pentru care erau indreptatiti la plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatiti sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj.

Asadar salariul se poate cumula cu o treime din indemnizatia de somaj.

Nu beneficiaza de aceste prevederi persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca in ultimii 2 ani.

Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si care se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile
legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Aceste drepturi se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.

2. Pensionarii

Pentru anumite categorii de pensionari, cumulul pensiei cu salariul nu este posibil, calitatea de pensionar fiind incompatibila cu cea de salariat:

a) Pensionarii de invaliditate

Potrivit art. 54 din Legea nr. 19/2000, invaliditatea este:

• de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatiide autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitandingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala

Rezulta de aici ca, in cazul invaliditatii de gradul I si II, incheierea unui contract individual de munca nu este posibila, deoarece incadrarea in gradul respectiv de handicap interdictie presupune tocmai incapacitatea acestuia de a presta o activitate profesionala.

b) Beneficiarii pensiei anticipate si ai pensiei anticipate partiale

Potrivit art. 92 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale incheie un contract individual de munca.

c) Beneficiarii pensiei de urmas

Calitatea de beneficiar al pensiei de urmas nu este, prin ea insasi, incompatibila cu cea de salariat, dar, potrivit art. 92 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, plata pensiei de urmas se suspenda daca beneficiarul realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute
lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie,

Pentru mai multe detalii click aici.


ATENTIE!

Pot cumula pensia cu salariul, deci pot fi angajati:

a) copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varsta de 16 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
b) nevazatorii;
c) pensionarii pentru limita de varsta;
d) pensionarii de invaliditate de gradul III.

De asemenea, si pensionarii militari pot cumula pensia cu salariul, potrivit Legii pensionarii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, publicata in Monitorul Oficial nr. 748 din militari 14 octombrie 2002.

3. Bursierii

In anumite situatii, incompatibilitatea nu este generala, ci priveste doar incheierea contractului de munca intre un anumit salariat si un anumit angajator. Astfel Legea nr. 376/2004 privind bursele private, publicata in Monitorul Oficial nr. 899 din 4 octombrie 2004 prevede in art. 2 alin. (5): „Pe perioada acordarii bursei se interzice ca beneficiarul sa lucreze pentru cel ce acorda bursa sau pentru alta persoana juridica sau fizica desemnata de acesta“.

4. Persoanele condamnate la inchisoare

Calitatea de persoana condamnata la o pedeapsa privativa de libertate este incompatibila cu cea de salariat. Aceasta incompatibilitate intervine indiferent de durata privarii de libertate. Contractul de munca in curs inceteaza automat in momentul
ramanerii definitive a hotararii de condamnare, potrivit art. 56 lit. g) din Codul muncii.

Atragem atentia asupra faptului ca in acest caz legea nu mai impune o durata minima a arestarii, cum face in reglementarea concedierii salariatului arestat preventiv, ce nu poate interveni decat dupa 30 de zile.

Pentru mai multe detalii click aici.


III. Incompatibilitati intre functii

1. Demnitarii si functionarii publici

Anumite activitati salarizate nu pot fi cumulate, pentru a se evita conflictele de interese.

Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, publicata in Monitorul Oficial nr. 279 din 21 aprilie 2003, modificata ulterior, prevede incompatibilitatea dintre calitatea de salariat si o serie de demnitati si functii publice. Sunt avuti in vedere:

– parlamentarii
– membrii Guvernului
– secretarii si subsecretarii de stat
– prefectii si subprefectii
– primarii si viceprimarii
– presedintele si vicepresedintele consiliului judetean
– consilierii locali
– guvernatorul, prim-viceguvernatorii, viceguvernatorii Bancii Nationale s.a.

De asemenea, potrivit art. 8 din Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 16 ianuarie 2006, si calitatea de functionar public parlamentar este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata.

Potrivit art. 18 din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, publicata in Monitorul Oficial nr. 953 din 24 decembrie 2002, auditorii interni care sunt functionari publici sunt selectati si au drepturile, obligatiile si incompatibilitatile prevazute de lege pentru functionarii publici.

Prin exceptie, toate aceste categorii de persoane pot desfasura activitati didactice in invatamantul superior, in domeniul cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice, in regim de cumul de functii.

2. Administratorii societatilor comerciale

In ceea ce priveste societatile pe actiuni, art. 1371 din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, introdus prin Legea nr. 441/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 955 din 28 noiembrie 2006 prevede in alin. (3) ca pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. |n cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului. De asemenea, potrivit art. 1961, exista incompatibilitate intre calitatea de administrator al societatii comerciale cu asociat unic si cea de salariat.

Este posibil insa ca in scurt timp prevederile Legii nr. 441/2006 sa fie din nou modificate, fata de reactiile de protest manifestate de catre patronate.

3. Medicii si farmacistii

Art. 383 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede ca exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu:

a) calitatea de angajat sau colaborator al unitatilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare;

b) starea de sanatate fizica sau psihica necorespunzatoare pentru exercitarea profesiei medicale. Fireste, aceasta nu este o „incompatibilitate“, in sensul in care folosim aici notiunea, de interzicere a cumulului de functii, ci este o conditie pe care legea o impune pentru dobandirea calitatii de medic.

Pentru mai multe detalii click aici.

4. Profesiunile juridice

In principiu, nu putem angaja pe nici un post o persoana care desfasoara o profesiune juridica, ca liber-profesionist. Fac exceptie, si de aceasta data, activitatile didactice si publicistice, cele de cercetare si didactice universitare.

• Potrivit art. 35 din Legea nr. 36/1995, publicata in Monitorul Oficial nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificarile ulterioare, exercitarea profesiei de notar este incompatibila, intre altele, cu exercitarea oricarei activitati salarizate.

Potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata prin Legea nr. 255/2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 559 din 23 iunie 2004, exercitarea activitatii de avocat este incompatibila cu activitatea salarizata in cadrul oricaror alte profesii decat cea de avocat.
Potrivit art. 40 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, publicata in Monitorul Oficial nr. 559 din 10 noiembrie 2000, exercitarea functiei de executor judecatoresc este incompatibila cu activitatea salarizata in cadrul altor profesii, exceptand activitatea didactica universitara, activitatea artistica, literara si publicistica.

Nici consilierii juridici nu pot cumula aceasta calitate, cu o alta functie. Ei nu sunt liber-profesionisti, ci incadrati cu contract de munca, pe care nu il pot cumula cu:
– o alta activitate salarizata;
– activitatea de avocat;
– activitatea de administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara.

Consilierii juridici pot desfasura activitate didactica in invatamantul superior, pot fi arbitri, mediatori sau experti. Daca desfasoara activitate publicistica, aceasta va fi doar nesalarizata, prevedere foarte exigenta, apreciata totusi de catre Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 303/2004, ca fiind concordanta cu reglementarile constitutionale.

Art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile ulterioare, prevede ca functiile de judecator, procuror, magistrat asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al {colii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.

Dispozitia este o consacrare a prevederilor constitutionale cuprinse in art. 125 alin. (3), potrivit carora functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

De semnalat ca, potrivit art. 41 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2006 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, publicata in Monitorul Oficial nr. 525 din 19 iunie 2006, membrii Curtii de Conturi sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori. Prevederea este concordanta cu cea cuprinsa in art. 139 alin. (4) al Constitutiei.

Pentru mai multe detalii click aici.


5. Alte categorii de personal

Exista si alte categorii de persoane la angajarea carora ne putem confrunta cu situatii de incompatibilitate legala:

. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic, aprobata prin Legea nr. 427/2001, publicata in Monitorul Oficial nr. 406 din 23 iulie 2001, prevede in art. 40 alin. (3) incompatibilitatea calitatii de personal silvic, personal intre altele, cu cea de salariat al unei societati comerciale care desfasoara activitate concurentiala sau cu care sunt stabilite relatii contractuale. Incompatibilitatea are loc si atunci cand membrii de familie ai personalului silvic se afla in una dintre situatiile de proprietar sau de membru asociat al unei asemenea societati comerciale.

Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, publicata in Monitorul Oficial nr. 530 din 23 iulie 2003, prevede in art. 10 ca exercitarea profesiei de detectiv particular este incompatibila cu activitatea salarizata in cadrul altor profesii, care implica exercitiul autoritatii publice.

Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 201/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.191 din 29 decembrie 2005 prevede in art. 33 alin. (6): „Calitatea de agent de asigurare sau agent de reasigurare ori agent de asigurare subordonat, persoana fizica sau juridica, precum si cea de subagent este incompatibila cu cea de broker de asigurare si/sau de reasigurare ori de asistent in brokeraj“.

Legea audiovizualului nr. 504/2002, publicata in Monitorul Oficial nr. 534 din 22 iulie 2002, prevede in art. 12 alin. (2): „Calitatea de membru al Consiliului este C.N.A. incompatibila cu functiile publice sau private, cu exceptia celor didactice, daca nu dau nastere unor conflicte de interese“.

Pentru mai multe detalii click aici.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]