Evaluarea anuala a salariatilor. Obligatorie?

23 Noiembrie 2011
23 Noiembrie 2011
Codul munciiconcedierea salariatuluievaluareevaluarea salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

O societate a prevazut in Regulamentul Intern efectuarea evaluarii salariatilor anual. In ce masura se poate efectua aceasta anul viitor ? Ce se intampla cu salariatii care sunt in concediu de odihna si concediu fara plata? Se amana evaluarea pentru momentul in care vor reveni la serviciu? Exista o sanctiune daca societatea nu va efectua evaluarea?


Pont:

Pentru a te asigura ca evaluarea salariatilor se efectueaza in mod corect si eficient, ai la indemana cele 47 de fise de evaluare folosite de cei mai multi angajatori din Romania!


Raspuns:

Potrivit alin. 63 alin. (2) din Codul muncii, republicat, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Legiuitorul stabileste conditia efectuarii evaluarii prealabile in cazul concedierii salariatului pentru necorespundere profesionala.

Asa stand lucrurile procedura de evaluare nu este o obligatie decat in situatia in care angajatorul intentioneaza sa concedieze salariati pe criteriul necorespunderii profesionale. Evaluarea este o masura ce vine sa-l sprijine pe angajator in aceasta actiune de concediere.

Numai in situatia unui astfel de litigiu in care angajatorul concediaza pentru necorespundere profesionala si nu poate face dovada neavand in dosarul personal al salariatului evaluarile acestuia angajatorul este sanctionat prin pierderea procesului.

Nu exista altfel de sanctiune pentru neefectuarea anuala a evaluarii salariatilor.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]