In randurile urmatoare, vom stabili in ce masura este legala o decizie de concediere disciplinara in cazul in care in continut se regaseste si o Hotarare a Consiliului de Administratie a S.A., respectiv numai nr. si data Hotararii C.A., care prevede concedierea unui salariat ca sanctiune disciplinara, fara a mai fi enumerate in Decizia de Concediere faptele care au constituit abateri disciplinare grave, acestea fiind inscrise in Procesul-Verbal, intocmit cu ocazia cercetarii disciplinare prealabile.
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor art. 252 din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Totodata, alin. (2) al aceluiasi articol prevede, sub sanctiunea nulitatii absolute, ca in decizia de sanctionare se cuprind in mod obligatoriu:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Fata de cele mentionate apreciem ca, decizia de sanctionare a salariatului trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu sub sanctiunea nulitatii absolute, toate elementele prevazute in cadrul art. 252 alin. (2) din Codul muncii.
Lipsa motivarii deciziei de sanctionare disciplinara antreneaza nulitatea ei. Simpla mentiune in decizia de sanctionare disciplinara a hotararii Consiliului de administratie sau a procesului-verbal al comisiei de disciplina nu pot fi considerate motivari ale deciziei respective.
Avand in vedere ca, potrivit prevederilor art. 252 alin (5) din Codul muncii, decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii acesteia, apreciem ca, pentru a nu fi constata nulitatea absoluta, aceasta trebuie intocmita potrivit prevederilor legale mentionate.