Vom analiza mai jos cazul in care un angajator cu obiect de activitate alimentatie publica doreste sa formeze profesional o angajata pentru functia de vanzatoare si sa elibereze un certificat de formare profesionala ce va fi valabil doar in cadrul societatii sale. Vom stabili cine poate indeplini aceasta functie care presupune formarea profesionala a altui salariat.
Solutia consultantului:
Avand in vedere ca activitatea desfasurata de angajator consta in servicii de alimentatie publica, aceasta activitate trebuie sa se desfasoare cu respectarea OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, potrivit careia exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica necesita cunostinte de specialitate si se efectueaza cu personal calificat.
Prin urmare, pentru exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica, ca cele prestate la nivelul societatii, trebuie sa angajati personal calificat.
Or, prin desfasurarea de programe de formare profesionala pentru salariatii proprii de catre angajatorii care nu sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala in baza art. 18 alin (3) si (4) din OG 129/2000 nu se obtine o calificare. Calificarea la locul de munca se poate realiza prin incheierea unui contract de calificare profesionala sau a unui contract de ucenicie.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Potrivit art. 202-203 din Codul muncii, republicat, contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale.
Pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator. Contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani. Pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
In concluzie, desfasurarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica necesita angajarea de personal calificat pentru care sunt necesare cunostinte de specialitate in conformitate cu dispozitiile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata.