Disparitatea salariala: Femeile din Europa nu sunt platite 59 de zile pe an

disparitatea salarialaplata salariiegalitatea salarialafemeipiata muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Datele publicate de Comisia Europeana cu ocazia Zilei Europene a egalitatii salariale, marcata pe 28 februarie, indica faptul ca disparitatea salariala, si anume diferenta medie de remuneratie pe ora intre femei si barbati la nivelul UE, este in prezent de 16,2 %, iar numarul de zile suplimentare pe care femeile trebuie sa le lucreze pentru a castiga o suma echivalenta cu cea obtinuta de barbati este de 59.

"Ziua europeana a egalitatii salariale ne reaminteste faptul ca femeile se confrunta in continuare cu disparitati in ceea ce priveste conditiile de remunerare pe piata muncii. Diferenta de remunerare a scazut in ultimii ani, insa nu avem motive de bucurie.

Exista in continuare disparitati substantiale in acest sens, o mare parte a acestei evolutii fiind determinata de fapt de o scadere a remuneratiilor barbatilor mai degraba decat de cresterea salariilor femeilor", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. "Principiul egalitatii de remunerare pentru aceeasi munca este inscris in tratatele UE inca din 1957 si a sosit momentul ca acesta sa fie pus in practica pretutindeni. De aceea, haideti sa colaboram pentru a obtine rezultate concrete nu numai cu ocazia Zilelor egalitatii salariale, ci 365 de zile pe an!"

Diferenta de remunerare intre femei si barbati este in usoara scadere fata de anii anteriori, cand procentul era de aproximativ 17 % sau chiar mai mare, tendinta care se datoreaza impactului incetinirii cresterii economice asupra diferitelor sectoare, in cele in care predominau lucratorii barbati (cum ar fi sectorul constructiilor sau al ingineriei) inregistrandu-se in general cele mai substantiale reduceri ale salariilor.

Prin urmare, evolutia nu este determinata in general de imbunatatirea conditiilor de munca si de salarizare pentru femei. in acelasi timp, a crescut in ultimii ani proportia barbatilor care lucreaza cu fractiune de norma sau in conditii salariale mai putin favorabile.

Comisia a lansat proiectul "Equality Pays Off" ("Egalitatea este rentabila"), care vizeaza sa sensibilizeze societatile cu privire la avantajele economice pe care egalitatea de sanse si egalitatea salariala intre femei si barbati le pot aduce. Avand in vedere provocarile legate de schimbarile demografice si de cresterea deficitului de personal calificat, obiectivul initiativei este acela de a promova accesul societatilor la potentialul fortei de munca constituite din femei.

Aceasta cuprinde activitati de formare, evenimente si instrumente menite sa ofere societatilor mijloacele necesare pentru a reduce aceste diferente de remunerare. Proiectul urmareste, de asemenea, sa contribuie la atingerea obiectivului Strategiei Europa 2020, care consta in cresterea ratei de ocupare pana la 75 %, ceea ce nu se va putea realiza fara o mai mare participare a femeilor pe piata muncii.


Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
disparitatea salarialaplata salariiegalitatea salarialafemeipiata muncii

Data aparitiei: 01 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Disparitatea salariala: Femeile din Europa nu sunt platite 59 de zile pe an Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]