Numarul de salariati cu studii generale a crescut cu 8,5% in 2016, iar al celor cu studii superioare a scazut cu 11,5%

angajatii studii mediinumar angajati cu studii medii 2017angajati cu studii superioare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Din ce in ce mai multi angajati tind sa isi depaseasca conditia, iar numarul celor cu studii medii si postliceale a crescut cu 12%, in 2016, ajungand la 510.000.

Conform unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), numarul de salariati cu studii generale a crescut cu 8,5% in 2016, la peste 750.000 contracte de munca, iar al celor cu studii superioare a scazut cu 11,5%, coborand la circa 950.000 de salariati.

S-a redus ponderea intre cei cu studii medii si cei cu studii superioare

Studiul a mai aratat o reducere a diferentei intre ponderea salariatilor cu studii superioare si cea a salariatilor cu studii medii, in total forta de munca, de la 7,66% la 3,88%, ceea ce indica o "ingrijoratoare" tendinta de egalizare la nivelul acestor doua categorii de salariati.

Conform raportului, s-a constatat ca: "Analizand mai in detaliu cauzele acestui decalaj, constatam ca principalele segmente grupe de ocupatii pentru care s-au inregistrat cresteri ale numarului de contracte individuale de munca (CIM) in perioada 2015 — 2016 au fost cele cu calificare mai redusa, respectiv: muncitori necalificati in industria extractiva, constructii, industria prelucratoare si transporturi (+48.603 CIM), lucratori in domeniul vanzarilor (+26.198 CIM) si conducatori de vehicule si operatori la instalatii si utilaje mobile (+22.294 CIM). Pe de alta parte, cele mai importante scaderi au fost inregistrate la nivelul grupelor de ocupatii cu nivel ridicat de calificare, respectiv: specialisti in domeniul stiintei si ingineriei (-25.992 CIM), specialisti in domeniul sanatatii (-8.371 CIM) si conducatori in domeniul administrativ si comercial (-8.110 CIM)."

Este demn de mentionat ca exista si cresteri in zona fortei de munca cu nivel inalt de calificare, cum ar fi specialisti in tehnologia informatiilor si comunicatiilor (+13.171 CIM), insa aceste evolutii au mai degraba un caracter regional, informeaza Agerpres.

"O a doua concluzie preliminara se refera la corelarea structurii absolventilor unitatilor de invatamant cu cerintele pietei muncii. Luand drept exemplu invatamantul profesional, constatam ca principalele trei calificari profesionale vor fi, in anul 2017, cele de mecanic auto (4.726 absolventi), confectioner produse textile (1.593 absolventi) si ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie (1.345 absolventi). Analizand dintre acestea prima calificare profesionala ca numar de absolventi, prin raportare la cei circa 26.000 de mecanici auto care figureaza in Registrul de evidenta al salariatilor, constatam un raport de 5,38 CIM/absolvent, ceea ce releva faptul ca, per medie nationala, numarul de absolventi este supradimensionat in raport cu nevoile reale ale pietei, chiar si in conditiile in care luam in considerare compatibilitatile cu alte calificari si posibilitatile de reconversie profesionala", arata PIAROM.

PIAROM a mai evidentiat o alta problema cu care continua sa se confrunte Romania: slaba acoperire a populatiei active cu contracte individuale de munca, situatie accentuata mai ales la nivelul anumitor judete, in contextul dezechilibrelor regionale.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajatii studii mediinumar angajati cu studii medii 2017angajati cu studii superioare

Data aparitiei: 27 Februarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Numarul de salariati cu studii generale a crescut cu 8,5% in 2016, iar al celor cu studii superioare a scazut cu 11,5% Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]