Metoda I.N.C.D.P.M. de evaluarea a riscurilor este o metoda analitica, semicantitativa si este general valabila in majoritatea tipurilor de activitati din economie.
Metoda I.N.C.D.P.M. are ca scop determinarea cantitativa a nivelului de risc/securitate pentru un loc de munca, sector, sectie sau intreprindere, pe baza analizei sistemice si evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala.
Mentionam faptul ca aceasta metoda consta in identificarea factorilor de risc din sistemul analizat (loc de munca/sector/sectie/intreprindere) pe baza unor liste de control prestabilite si cuantificarea dimensiunii riscului pe baza combinatiei dintre gravitatea si frecventa consecintei maxim previzibile. Nivelul de securitate pentru un loc de munca este considerat invers proportional cu nivelul de risc, dupa cum urmeaza:
Nivel risc 1, 2, 3,…..7.
Nivel securitate 7, 6, 5,…1.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Locul de munca analizat trebuie sa fie foarte bine definit. Evaluarea trebuie efectuata de o echipa de evaluare, complexa si multidisciplinara, care sa includa specialisti in securitatea muncii, proiectanti, tehnologi, ergonomi, medici de medicina muncii etc. Metoda poate fi utilizata atat in faza de conceptie si proiectare a locurilor de munca cat si in faza de exploatare.
Aplicarea metodei se finalizeaza cu doua fise, pentru fiecare loc de munca, "Fisa de evaluare a riscurilor" si "Fisa de masuri propuse" si necesita parcurgerea urmatorilor pasi:
1. descrierea sistemului de analizat (loc de munca);
2. identificarea factorilor de risc din sistem;
3. evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala;
4. ierarhizarea riscurilor si stabilirea prioritatilor de prevenire;
5. propunerea masurilor de prevenire
sursa: InfoInstitutii.ro